Veilingtip: Fernando Alonso's Renault R24

Op zoek naar iets snellers voor je aankomende track day? Dan is dit blauwgele monster de perfecte optie.

Veilingtip: Fernando Alonso's Renault R24

Tweedehands F1-wagens komen helaas niet zomaar uit de lucht vallen. Als je er al één kunt vinden, dan is het vaak een obscure machine zonder echte historie en zonder motor. Je betaalt dus vaak veel geld voor iets dat niet veel meer is dan een interessante bloempot.

Het exemplaar dat te vinden is bij veilinghuis RM Sotheby's voldoet echter niet aan die criteria. De auto is namelijk van volledig functioneel en de ex van niemand minder dan Rookie of the Year Fernando Alonso.

R24

De R24 was de derde auto die Renault Sport F1 produceerde na de volledige overname van Benetton in 2002. Het was tevens de eerste met een 72-graden drieliter V10, na drie jaar van onsuccesvolle experimenten met de brede en platte 111-graden motor.

Het oude blok had Fernando Alonso zijn eerste overwinning gegeven in Hongarije, maar werd gezien als inferieur. Met de meer conservatieve R24 hoopten de Fransen de aansluiting te vinden met McLaren, Williams en Ferrari.

De experimentele 111-graden V10 was geen succes.

Mild succes

Met vijf podiums (twee voor Trulli, drie voor Alonso) en één overwinning voor Jarno Trulli in Monaco slaagde het plan van Renault om door te breken naar de top. Het team eindigde het seizoen als derde op veertien punten achterstand van BAR Honda. Ferrari's F2004 was dat jaar echter oppermachtig.

In zijn tweede jaar bij het team wist Fernando Alonso zich met consistente resultaten bovendien naar een vierde plek in het kampioenschap te werken. Het was de opmaat voor een dominant optreden het volgende seizoen.

Lucky number seven

Alonso sloot 2004 af met het chassis dat nu bij Bonhams te veil aangeboden wordt. De overstap naar R24-07 viel samen met het aantreden van voormalig wereldkampioen Jacques Villeneuve als nieuwe teamgenoot.

Jarno Trulli had na tegenvallende resultaten en een interne ruzie zijn spullen gepakt en was verkast naar Toyota. Met #7 wist Fernando zijn goede vorm vast te houden: vierde in China, vijfde in Japan en vierde in Brazilië.

Ultiem track day wapen

Aan het einde van het seizoen produceerde de RS24 V10 ongeveer 900 pk, dat via een sequentiële zesbak op de achterwielen overgebracht werd. De Renault was daarmee naast de Minardi PS04B de enige wagen op de grid zonder zevende versnelling. Dat zal de gemiddelde steenrijke track day fanaat echter een worst zijn.

Met een minimumgewicht van slechts 605 kilo en een setje nieuwe slicks in plaats van de verguisde gegroefde banden is de R24 nog altijd één van de snelste machines op de markt. De runs van Fernando Alonso met de latere R25 op het circuit van Abu Dhabi lieten immers zien dat de V10-machines de race pace van moderne F1-racers bij kunnen houden.

Mocht je de sessie op Assen of Ascari willen gaan domineren, dan moet je uiteraard wel een stel diepe zakken hebben. De R24 moet volgens Bonhams tussen de 350.000 en 450.000 euro opleveren. In de wereld van functionele F1-wagens is het bijna een koopje te noemen. De Renault zal 2 februari in Parijs onder de hamer gaan.

Cargasm
  • RM Sotheby's, Formula 1