Consumentenwaakhond: 'Sjoemeldealers moeten beboet worden voor oneerlijke occasionprijzen'

De tweedehands automarkt rijst nog steeds de pan uit, maar sommige dealers maken het wel heel erg bont. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt namelijk dat veel tweedehands verkopers extra kosten achter houden. De waakhond dreigt daarom met forse boetes voor oneerlijke dealers.

Consumentenwaakhond: 'Sjoemeldealers moeten beboet worden voor oneerlijke occasionprijzen'

Een nieuwe auto is hartstikke leuk, maar een tweedehands auto is vaak net zo fijn én een stukje goedkoper. Maar wie denkt met een tweedehands auto altijd voordelig uit te zijn, komt vaak van een koude kermis thuis.

Toezichthouder ACM waarschuwt daar vandaag voor. Zij kregen de afgelopen tijd steeds vaker klachten van ontevreden klanten. Die moesten dan opeens fors meer betalen voor een tweedehands auto dan zij hadden verwacht.

Hogere prijzen

Dat die prijzen zoveel hoger uitvallen, komt door onduidelijkheid vanuit de tweedehands verkopers, zegt de consumentenwaakhond. Zo worden subsidies regelmatig al van de prijs afgehaald die zij op hun site vermelden.

Het is echter helemaal niet gegarandeerd dat een koper voor zo’n subsidie in aanmerking komt. Ook laten verkopers het regelmatig na om alle bijkomende kosten in de prijs op te nemen. Je kunt hierbij denken aan de btw en andere onvermijdbare kosten, zoals afleveringspakketten of verwijderingsbijdragen. Onder de streep kan dit voor de klant honderden euro’s verschil maken.

Boetes

Kortom: niet zo netjes, deze praktijken. De ACM heeft dan ook aangekondigd dat zij boetes gaan uitdelen. “De ACM heeft samen met autoverkopers en autoverkooplatforms samen gezeten en de regels opnieuw duidelijk gemaakt”, laat de toezichthouder weten.

Wie nu toch nog de fout in gaat met de prijzen, zal vervolgens op de blaren moeten zitten. De toezichthouder wil niet zeggen om welke bedrijven het specifiek gaat. Ook vermelden zij niet hoe hoog eventuele boetes zullen zijn.

Algemeen
  • iStock