BMW trekt vier heerlijke CSL-prototypes uit de mottenballen

In de nasleep van de onthulling van de nieuwe M4 CSL heeft BMW onbekende prototypes de spotlights in gesleept. De CSL versies van de E60 M5, E63 M6, E46 M3 en de M2 doen elke BMW-fan wegdromen bij wat had kunnen zijn.

BMW trekt vier heerlijke CSL-prototypes uit de mottenballen

CSL: Coupe Sport Leichtbau, het is en blijft een magische lettercombinatie. Ondanks die status hebben we de badge maar weinig gezien in de geschiedenis van BMW. Met het uitkomen van de M4 CSL is het naamplaatje voor slechts de derde keer officieel gebruikt. Achter de schermen stoeiden de mannen en vrouwen uit Beieren echter al wat vaker met het label. In een nieuwe video geeft BMW M eindelijk alle details prijs over vier niet eerder geziene CSL-prototypes.

BMW E46 M3 CSL V8

De E46 M3 CSL bestaat natuurlijk al. Met z'n carbon airbox en kartonnen kofferbakvloer geldt het origineel als één van de meest legendarische hardcore sportwagens aller tijden. Bij BMW M dachten ze echter dat het nog beter kon.

In navolging van de exotische V8 GTR werd een CSL in 2003 voorzien van een pre-productie exemplaar van de V8 die we later terug zouden zien in de E92 M3. Het vierliter S65VB40-blok produceerde 430 pk, 70 meer dan de 3,2 zeslinlijn van het origineel. Helaas is de standaard SMG robo-handbak behouden gebleven.

BMW E63 M6 CSL DCT

De E63 was met z'n Bangle-butt een licht controversiële auto, maar de goddelijke S85B50 vijfliter V10 maakte heel veel goed. Daar stond helaas een schokkerig en traag werkende SMG robo-handbak tegenover.

Bij de CSL-versie uit 2005 is dat probleem echter opgelost: de wagen heeft een veel modernere bak met dubbele koppeling meegekregen. Daarnaast werd er 100 kilo uit de auto gestript. Als klap op de vuurpijl werd de dikke 6 voorzien van actieve aerodynamica voor en achter en kekke nieuwe spiegels. Die spiegels zie je tegenwoordig terug op alle M-modellen.

BMW E60 M5 CSL 5.7 DCT

De vierdeurs broer van de E63 M6 kreeg geen actieve spoiler en splitter mee. De powersedan moest het doen met een grondige upgrade onder de motorkap. In 2006 werd de V10 namelijk vergroot naar 5.7 liter, wat een vermogen van 630 pk opleverde. Dat is 130 meer dan het standaard model! Het vermogen werd vervolgens in goede banen geleid door dezelfde DCT-bak. Een E9 3.0 CSL Motorsport-livery maakt het plaatje af.

BMW M2 CSL

Bij de laatste auto van het groepje wordt het allemaal iets minder spannend. De M2 CSL lijkt namelijk in grote lijnen op de huidige M2 CS. Net als die auto heeft de CSL de 450 pk sterke twin turbo zesinlijn uit de M3/M4. Verdere modificaties zijn kuipstoelen, een rolbeugel, een fikse spoiler en carbon-keramische remmen. Het is dus effectief een M2 CS Racing voor op straat.

Wordt vervolgd

De vier auto's die onthuld werden in de video zullen niet de laatsten zijn. In de video zijn namelijk nog vier silhouetten te zien. Deze worden echter bewaard voor deel 2. We kunnen niet wachten om te zien wat BMW M nog meer voor ons achtergehouden heeft.

Cargasm
  • BMW M