Unicorn: BMW E46 M3 GTR V8 te koop

Start je kopie van NFS: Most Wanted alvast maar op: met deze V8 GTR kun je al je fantasieen uitleven

Unicorn: BMW E46 M3 GTR V8 te koop

Sommige auto's worden beroemd door een bekende eigenaar, een rol in een film of het zetten van records. Anderen verdienen hun strepen op het circuit. Succes op de baan is echter geen garantie voor legendarische status, maar een hoofdrol in een populaire game is dat wel. Dat brengt ons bij de legende die BMW E46 M3 GTR V8 heet. In 2005 werd de door het grote publiek grotendeels vergeten homologatiespecial opgenomen in Need For Speed: Most Wanted. Vanaf de eerste cutscene was een icoon geboren.

America first

De GTR werd in 2001 in het leven geroepen om het hoofd te bieden tegen Porsche in de American Le Mans Series. Via kunstig genavigeer rond de reglementen wist BMW legaal een volbloed flatplane race-V8 in een model bedoeld voor een zescilinder te proppen. De wagen domineerde de GT-klasse totdat de organisatie eindelijk ingreep en vroeg om massaproductie. BMW trok zich meteen terug. De titel was tegen die tijd echter al gewonnen.

Het idee voor een dikke V8 in de compacte M3 kwam echter niet van BMW zelf: een jaar voor het arriveren van de Motorsport versie produceerde het Amerikaanse PTG Racing een een eigen interpretatie van het concept. Met een oog op het Grand Am reglement wisten de Amerikanen uit te vissen dat elke motor van een bepaalde fabrikant toegestaan was. Dat bood perspectief.

Te krachtig

De keuze viel op de 400 pk sterke 4.9 liter S62B50 V8 uit de E39 M5, een blok dat veel meer vermogen en koppel kon leveren dan de standaard S54B32 zescilinder. Bovendien was de motor korter en lager, wat de gewichtsverdeling en het zwaartepunt ten goede kwam. PTG wist het vermogen op te brengen naar 485 pk, maar runde het liefst een mildere motor met 460 pk om de concurrentie in het ongewisse te laten. Dat werkte helaas niet.

Net als zijn latere Duitse broer werd de V8 GTR afgeknepen met kleinere restrictors en meer gewicht nadat de wagen 2,5 seconden sneller bleek te zijn dan de standaard GTR op Daytona. Op Lime Rock Park wist de BMW zelfs de snellere GTS (GT1) wagens te verslaan en een overall-zege te pakken. Vanwege ingrepen vanuit de organisatie werd 2002 echter een moeizaam seizoen, waarna PTG besloot zich terug te trekken uit Grand Am.

Down Under

PTG bouwde slechts twee chassis om tot de allereerste V8 M3-modellen. Een van die wagens staat nu te koop. Chassis #005 kende het minste succes, maar mocht wel een internationaal optreden doen tijdens de 24 Uur van Bathurst in 2003. Helaas haalde de auto ook daar niet de finish vanwege een beschadigd wiel. Bijna twintig jaar later is de M3 echter weer in topstaat.

Perfecte replica

De speciale dry-sump V8 kan desgewenst zelfs tot 560 pk opgeschroefd worden. Via een sequentiële zesbak bereikt het vermogen de achterwielen. Verder heeft de wagen uiteraard de bekende sidepipes. Met een maagdelijk witte kleurstelling smeekt de BMW gewoon om een bepaalde zilver/blauwe livery. Een betere replica (afgezien van een van de Motorsport auto's) is eigenlijk niet mogelijk. De prijs is uiteraard op aanvraag, maar mocht je je gaming nostalgie echt heel nodig willen uitleven, dan kun je de advertentie hier bekijken.

Cargasm
  • Young Timers Garage