Snoepje van de week: BMW Z3 V8

Wil je flinke motor met veel vermogen in een open tweezitter, maar is een Viper je te schreeuwerig? Deze unieke Z3 biedt de perfecte uitkomst.

Snoepje van de week: BMW Z3 V8

In standaard vorm is de BMW Z3 een beetje een ondergeschoven kindje. De viercilinders waren gezapig en dramatisch langzaam, maar zelfs de M-variant kon niet op veel animo rekenen. Het model wist de aandacht alleen te grijpen als de apart gelijnde 'clownshoe' Coupe. Zelfs in z'n meest begeerlijke vorm bleef de auto echter een buitenbeentje. Elk nadeel heb echter z'n voordeel: door de relatief lage status van de Z3 is de auto redelijk goedkoop te scoren voor een gaaf project.

E92

Dat brengt ons bij deze smaakvol groene Z3 uit 1999. Afgezien van de grotere velgen en de Corbeau kuipstoelen lijkt er weinig aan de hand te zijn met deze 2.8 widebody roadster. Tot je onder de kap kijkt. R. Stam uit Almelo heeft namelijk met veel pijn, moeite tijd en geld de vierliter S65 V8 uit een BMW E92 M3 getransplanteerd. Het tot 445 pk gekietelde blok lever z'n vermogen via een handgeschakelde zesbak aan de achterwielen.

Geen ragbak

De S65 staat bekend om zwakke krukaslagers, dus Stam heeft deze meteen vervangen voor sterkere exemplaren. Het hele spul is gewoon RDW en APK-gekeurd en heeft er in deze vorm slechts 3.550 kilometer opzitten. De verkoper verzekert ons bovendien dat de Z3 niet bedoeld is als 'drift, race, of donut-draai voertuig'. Er wordt dus normaal omgegaan met de krachtige cabrio. Goed om te weten.

Koopjesknaller

Specifieke cijfers geeft R. Stam helaas niet, maar met 120 pk en een flinke bult koppel meer dan een Z3M is de V8 ongetwijfeld geen doetje. Stam herinnert ons er fijntjes aan dat de auto ondanks de conversie 300 kilo lichter is dan de donorauto. Bovendien is de BMW niet begrensd. Gezien de netheid van de professionele ombouw en de indrukwekkende prestaties is de auto gewoonweg een koopje te noemen: voor 45.000 euro zijn er niet veel betere opties te vinden. Interesse in deze brute roadster? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • R. Stam via Marktplaats