'Zes teams in protest tegen FIA's porpoising-maatregelen'

Naar verluidt trekt het merendeel van de teams de maatregelen van de FIA sterk in twijfel. Het is volgens de zes dissidenten niet bewezen dat de anti-porpoising ingrepen gedaan worden om de veiligheid te kunnen garanderen. De FIA zou op aandringen van Mercedes de rest van het veld proberen af te remmen.

'Zes teams in protest tegen FIA's porpoising-maatregelen'

Het seizoen van 2022 staat in het teken van één eigenaardige term: porpoising. Het aerodynamische fenomeen houdt de teams, coureurs en de FIA al sinds de eerste test in de ban. Het zware gestuiter zou namelijk niet alleen bepaalde auto's afremmen, maar ook een veiligheids- en gezondheidsrisico vormen.

Op basis van die laatste reden is de organisatie een campagne gestart om porpoising volledig uit te bannen, aangemoedigd door onder andere het team van Mercedes.

Probleem opgelost, toch maatregelen

Inmiddels hebben vrijwel alle teams - inclusief Mercedes - de problemen al opgelost, maar de FIA zet alsnog door met de maatregelen. De verder doorontwikkelde 2023-auto's zullen naar verwachting immers nog meer downforce opwekken en dus opnieuw last gaan krijgen van het gestuiter. In de tussentijd worden 'trucjes' zoals flexibele vloeren en inklapbare skidblocks ook nog even van tafel geveegd.

Zes in protest

De werkwijze van de FIA valt echter lang niet bij iedereen in de smaak. Volgens het goed ingevoerde Autosport zijn er al zes teams opgestaan die de redenering achter de maatregelen niet accepteren. Het zou gaan om Ferrari, Red Bull, Williams, Haas, Alfa Romeo en AlphaTauri.

De zes teams hebben volgens de geruchtenmolen vraagtekens gezet bij de claim dat de maatregelen dienen om de veiligheid te garanderen. Bovendien is porpoising momenteel zo goed als opgelost, waardoor de maatregelen volledig onnodig lijken te zijn.

40% extra

Volgens een door Autosport niet nader genoemde teambaas is de FIA zo drastisch en haastig vanwege het commentaar van Mercedes. Het team van Toto zou voor 2023 namelijk 40% extra downforce gevonden hebben. Die extra neerwaartse druk zou zich vertalen naar nog meer en nog hevigere porpoising. Zelfs met het ingaan van de maatregelen is dat percentage zo groot dat de naamloze teamchef vreest voor een terugkeer naar de Grote Mercedes Show:

"De veranderingen zijn zo extreem voor 2023 omdat Mercedes claimt dat ze 40% meer downforce gevonden hebben voor volgend jaar, dus ze hebben de FIA erop aangedrongen om te handelen. Als Mercedes dat echt gedaan heeft, dan kun je ze net zo goed nu meteen het kampioenschap geven."

Doorlopen, niets te zien

Volgens de FIA is er echter geen reden tot paniek. Alle handelingen tot dusver zijn altijd met het oog op veiligheid uitgevoerd. De onderlinge competitieve positie van de teams is daarbij nooit een factor geweest:

"Het is de verantwoordelijkheid en het voorrecht van de FIA om in te grijpen bij veiligheidszaken, en de reden dat de reglementen het invoeren van zulke maatregelen toestaan is juist om beslissingen zonder beïnvloeding door de competitieve positie van elk team mogelijk te maken."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team