Mercedes: 'Het is niet zeker of porpoising maatregelen in ons voordeel zijn'

Het ingrijpen van de FIA - op aandringen van Mercedes - is er helemaal niet op ingericht om Mercedes te helpen, aldus Mercedes. Trackside engineer Andrew Shovlin vergelijkt de porpoising-maatregelen met de aerodynamische aanpassingen in 2021, waar het team géén voordeel van had.

Mercedes: 'Het is niet zeker of porpoising maatregelen in ons voordeel zijn'

Terwijl we ons opmaken voor de Grand Prix van Frankrijk broeit er nog altijd een politieke rel achter de schermen bij de F1. Op aandringen van verscheidene teams - met als prominente leider Mercedes - heeft de FIA zich voorgenomen om porpoising voor eens en altijd uit te bannen. Zelfs nu het gestuiter sterk verminderd is zet de organisatie vol door, tot ergernis en argwaan van zes van de tien teams.

Mercedes International Assistance'

Ferrari, Haas, Alfa Romeo, AlphaTauri, Williams en Red Bull vermoeden dat de maatregelen niet genomen worden om de veiligheid en gezondheid van de coureurs te garanderen, maar om de snellere teams af te remmen. Het ophogen van de vloeren zou bovendien vooral Mercedes goed uitkomen, aldus Red Bull teamchef Christian Horner:

"[Er was] enorm veel gelobby om de reglementen significant aan te passen voor volgend jaar zodat een bepaald team z'n auto lager kan zetten en voordeel kan halen uit dat concept."

Net als vorig jaar

Volgens Mercedes trackside engineer Andrew Shovlin is er echter helemaal geen reden tot paniek. Tegenover Autosport verklaarde hij dat er namelijk geen garantie is dat het sleutelen aan de reglementen in het voordeel van zijn team zal werken.

Shovlin wijst naar de aanpassingen aan de vloer in 2021: door grote hoeken uit de vloer te halen werd de downforce verminderd en de fragiele Pirelli's beschermd. Niet geheel toevallig werd hierdoor de laag hangende Mercedes hard geraakt:

"De realiteit is dat we zelfstandig werken aan het oplossen van onze problemen, en ik denk dat we daarin goede vooruitgang hebben geboekt. Je kunt de situatie van de teams die de reglementen niet willen veranderen begrijpen."

"We weten als Mercedes niet dat een reglementswijziging ons goed uit zal komen. Als je terugdenkt aan [de periode van] 2020 naar 2021, we wisten niet dat de reglementswijziging een auto met lage rijhoogte pijn zou doen en bijna geen effect zou hebben op een [high rake] auto. Dus wij zitten zeker niet in de positie waar we zouden zeggen dat de reglementswijzigingen zeker in het voordeel van Mercedes zullen zijn."

Alles voor de veiligheid

Shovlin hamerde erop dat de reglementswijziging van 2021 vooral diende om de veiligheid te kunnen garanderen. Destijds hadden Ferrari en Red Bull bovendien geen bezwaren. Dat zou dit jaar niet anders moeten zijn, zeker omdat de extreem lage ground effect auto's volgens Andrew constant crashen:

"Onze positie is dat als we sommige fundamentele problemen willen oplossen, dat je dat niet kunt doen door het reglement onaangeraakt te laten. Toen [de 2021 regel] in kwam om veiligheidsredenen, was Red Bull er niet tegen, Ferrari er niet tegen, maar belangrijker was Mercedes er niet tegen."

"Er zijn een paar prominente ongelukken geweest dit jaar, waarbij een auto het circuit raakte met de plank. De coureur verliest de controle, gaat over een kerb, en het is eigenlijk de auto die de grond raakt waardoor ze op snelheid in de vangrail terechtkomen. Dus het veiligheidsargument gaat net zo goed daarover als over [rijders]comfort."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team