Horner geërgerd over FIA-ingrijpen porpoising: 'Makkelijk om je te verstoppen achter veiligheidsargument'

De Red Bull teamchef plaatst opnieuw vraagtekens bij de anti-porpoising campagne van de FIA. De Brit ziet het veiligheidsargument als een handige tactiek om zonder pardon verregaande wijzigingen door te voeren. Daarbij houdt de organisatie bovendien geen reden met de door hen ingestelde budget cap.

Horner geërgerd over FIA-ingrijpen porpoising: 'Makkelijk om je te verstoppen achter veiligheidsargument'

Porpoising, porpoising, porpoising. Het aerodynamische gestuiter is nu al zo vaak genoemd dat je er bijna zelf van gaat stuiteren. Toch is het fenomeen nog altijd leidend in de strijd tussen zes teams en de FIA.

Onder het mom het garanderen van de veiligheid en gezondheid van de coureurs probeert de organisatie al maanden de reglementen aan te passen om porpoising uit te bannen. De zes dissidenten zien de campagne echter als onnodig en vrezen voor competitievervalsing. Zo zullen de teams die hun zaakjes wel op orde hebben waarschijnlijk afgeremd worden door de nieuwe regels.

Te laat en te duur

Als leider van één van de teams die het meeste te verliezen heeft ziet Christian Horner de handelingen van de FIA met argusogen aan. De Brit snapt niet zo goed waarom de organisatie nog zo fanatiek is, aangezien de problemen al grotendeels opgelost zijn. Bovendien duurt het invoeren van de maatregelen nu al zo lang dat het - zeker voor de kleinere teams - onmogelijk begint te worden om te reageren, zo verklaarde Horner tegenover Autosport:

"Opnieuw zag ik geen problemen hier [in Frankrijk]. Ik denk dat de laatste drie of vier races, je niet echt problemen kon zien [met porpoising]. Dus ik vind dat er gewoon een verstandige oplossing moet komen, niet de reglementen herschrijven voor volgend jaar op een punt van het jaar, met de budget caps zoals ze zijn, wat gewoon te laat is.

"Ik denk dat het zelfs een nog grote probleem is voor sommige van de kleinere teams, die simpelweg niet de middelen hebben om te kunnen reageren. Ik denk dat welke maatregel er ook genomen wordt, het gewoon verstandig moet zijn. Het is te laat om een auto aan te passen voor volgend jaar. Als ze praten over een verhoging van de vloer van 25 millimeter, dat is compleet andere aerodynamica."

Geen veiligheidsissue

Horner twijfelde bovendien aan de hele reden voor de anti-porpoising campagne. Volgens de RBR-chef is het gestuiter immers helemaal geen algemeen veiligheidsissue. Het is aan de teams om hun auto's op een veilige manier af te stellen, en niet aan de FIA. Door in te grijpen geeft de organisatie de teams die ervoor kiezen hun auto's op een 'gevaarlijke' te runnen een vrijbrief om weer competitief te worden. Dat kan en mag volgens Christian niet de bedoeling zijn:

"Ik betwijfel eigenlijk of het een veiligheidsissue is. Het is aan het team hoe ze hun auto willen runnen. Je kunt porpoising heel makkelijk wegnemen, maar dat gaat ten koste van de prestaties. Het is niet de plicht van de FIA om ervoor te zorgen dat een team competitief is. Anders hadden we een balance of performance op de motoren gehad de afgelopen tien jaar.

"[Het veiligheidsargument] is makkelijk om je achter te verstoppen. Want dan hoeft het voorstel theoretisch niet naar een commissie of de FIA World Council. Ik denk dat er iets gedaan kan worden, maar ik vind dat het gewoon verstandig moet zijn. De getallen die besproken zijn, zijn gewoon veel te extreem vergeleken met de realiteit van wat er waarschijnlijk gedaan kan worden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari