Video: Mario Andretti stuurt moderne McLaren over Laguna Seca

De 82-jarige racelegende mocht dit weekend even spelen met een veel jongere F1-bolide. Na een belofte van McLaren CEO Zak Brown kreeg Mario de MP4-28 mee voor een paar sessies.

Video: Mario Andretti stuurt moderne McLaren over Laguna Seca

Veertig jaar na zijn laatste Grand Prix voor Ferrari kreeg raceveteraan Mario Andretti een unieke kans. Na een gesprekje met McLaren CEO Zak Brown op Goodwood twee jaar geleden werd hem beloofd dat hij een keer met een moderne F1-wagen zou mogen sturen.

Geen hybride

Mario hoopte op een hybride wagen zodat hij echt van de toekomst kon proeven: dat stond immers op zijn bucket list. Helaas had Brown kennelijk geen werkende machine uit de periode 2014-2021 voor hem klaarstaan.

Het zal ongetwijfeld te moeilijk zijn om de ex-Honda en ex-Renault chassis rijdende te houden, en het 2021-chassis wordt nog steeds gebruikt als officiële testwagen. Een oude 2,4 liter V8 is echter een stuk simpeler. Mario kreeg daarom een MP4-28 uit 2013 mee.

Begin van het einde

De MP4-28 was het begin van het einde voor McLaren. Het team verloor al momentum na de overstap op smalle vleugels en slicks in 2009, maar wist toch elk jaar minimaal een paar races te winnen. In 2010 was Lewis Hamilton zelfs een outsider voor de wereldtitel.

De wagen die Jenson Button en Sergio Perez meekregen in 2013 was echter niet eens goed genoeg voor een podium. Een vierde plek voor Button in Brazilië was het enige hoogtepuntje. McLaren eindigde het seizoen als vijfde in het constructeurskampioenschap. De jaren daarop werden niet veel beter.

Voor Mario Andretti maakte dat allemaal echter geen fluit uit. De oude racelegende wist zich prima te vermaken met de V8 zeepkist.

Formule 1
  • Goodwood Road and Racing, BrunoPress
  • Goodwood Road and Racing