Wolff rakelt wederom oud zeer op: 'Abu Dhabu 2021 was veel erger dan dit hele jaar'

Bijna een jaar na dato kan Toto de climax van het seizoen van 2021 nog steeds niet uit zijn hoofd zetten. De Oostenrijker meent dat het voor Mercedes dramatisch seizoen van 2022 nog steeds niet opweegt tot die laatste ronden op Yas Marina vorig jaar.

Wolff rakelt wederom oud zeer op: 'Abu Dhabu '21 was veel erger dan dit hele jaar'

We hebben inmiddels alweer een seizoen achter de rug, maar in Brackley is men nog altijd erg druk bezig met het najagen van het spook van Abu Dhabi 2021. In de nasleep van de seizoensfinale van dit jaar kon Mercedes opperhoofd Toto Wolff het dan ook niet laten om weer eens te beginnen over Het Grote Onrecht dat zijn kamp aangedaan werd door de FIA en Michael Masi.

Ja maar, 2021

Bij de nabespreking van het meest teleurstellende seizoen voor Mercedes sinds 2012 met RaceFans trok Toto meteen de vergelijking naar de beruchte laatste race van 2021. Het volledige seizoen van 2022 valt volgens Wolff in het niet bij de schok, verbazing, woede en teleurstelling die hij en het team in de laatste ronden doormaakten. Toto gaf zelfs toe dat hij zijn zelfbeheersing compleet verloor:

"Vorig jaar was veel erger. De situatie, dat ene evenement, was veel erger dan het hele seizoen want vorig jaar was het weggenomen zonder fouten van onze kant. Maar dit jaar verloren we op eigen kracht. We waren gewoon niet goed genoeg."

"Vorig jaar waren we sterk en hoe het toen eindigde binnen een paar seconden, we wisten dat het over was. En het is buiten je controle, niet in je handen. Ik verloor de controle voor de eerste keer sinds ik een tiener was. Het was totaal tegen mijn waarden van eerlijkheid."

'Het lag niet aan ons'

Het verlies van '21 viel in Toto's ogen zo zwaar omdat zijn team er helemaal niets aan en tegen kon doen. Mercedes was in de slotfase van dat seizoen immers duidelijk het snellere team, maar door de beslissingen van Masi en co kon die snelheid niet gebruikt worden om de titel veilig te stellen. Dat Mercedes ervoor koos niet te stoppen besloot Wolff maar even niet mee te nemen in zijn vergelijking.

Dit jaar was het team echter gewoon niet goed genoeg, wat volgens Toto de pijn iets deed verzachten:

"We wisten vanaf het eerste moment aan het begin dat de auto gewoon niet goed genoeg was. Ik denk dat we begrepen, langzaam maar zeker, [dat] als we één laag van de ui pelden en dachten dat we het probleem opgelost hadden, dan is er de volgende en de volgende."

"En ik denk dat we weten dat het aan ons lag. Abu Dhabi vorig jaar lag niet aan ons, dit lag wel aan ons. We wisten dat we het verkeerd hadden, we zijn ons er bewust van dat anderen beter werk geleverd hebben en het seizoen wikkelde zich af op basis van van die meritocratie. Dus dat is prima."

Formule 1
  • BrunoPress