Bandenspanning controleren, hoe doe je dat?

Wil je als automobilist veilig op pad, dan zijn er allerlei stappen die je zelf kunt ondernemen om pech te voorkomen. Onverwacht stil komen staan is immers geen pretje.

Bandenspanning controleren, hoe doe je dat?

Misschien heb je wel een uitstekende autoverzekering die je opvangt als het mis gaat. Maar pech voorkómen doe je natuurlijk het liefst. Wist je dat één van de meest voorkomende pechgevallen een lekke band is? En gelukkig kun je je daar heel gemakkelijk tegen wapenen: met de juiste bandenspanning! Maar hoe doe je dat?

Onderhoud om autopech te voorkomen

Een goede autoverzekering afsluiten kan je heel wat stress besparen. Maar er is ook van alles wat je zelf kunt doen om het risico op een pechgeval te verkleinen. Natuurlijk is het verstandig om je auto goed en volgens schema te onderhouden. Vervang onderdelen tijdig waar nodig en voorkom achterstallig onderhoud! En wist je dat we te vaak te korte ritjes met onze benzineauto’s maken? Dat is niet alleen slecht voor je accu en motor, een lange tijd stilstaan is ook niet goed voor je banden. Rijd je wekelijks een ritje van zo’n 10 km, dan houdt dat je motor en accu gezond en het rubber van je banden soepel.

Maar de belangrijkste tip: zorg dat je je banden op spanning houdt. Een lekke autoband komt vaak door verouderde banden of een bandenspanning die niet goed is. In het laatste geval slijt de band onregelmatig. Ook verdwijnt er lucht uit de ruimte tussen band en velg. Bovendien moet de motor harder z’n best doen wanneer de banden niet zo soepel over de weg glijden. Dat kan je nog extra brandstof kosten ook!

Leer je de bandenspanning echter controleren en op peil houden, dan voorkom je deze problemen. En zorg je dat je veilig de weg op gaat.

Controleer en breng je banden op spanning in 3 stappen

1. Ontdek de juiste bandenspanning voor jouw auto, bepakking en seizoen

Hoe ontdek je wat in jouw situatie de benodigde bandenspanning is? In het onderhoudsboekje van je auto staat dit beschreven. Maar vaak zie je dit ook op een sticker of afbeelding in het portier, of achter het tankklepje.

Soms is de ideale spanning van de voorbanden anders dan die van de achterbanden. Ga je op vakantie en is je auto zwaar beladen? Het kan zijn dat de autofabrikant daarvoor aanvullende instructies heeft gegeven.

En houd in de wintermaanden voor winterbanden een bandenspanning aan van 0,2 bar hoger dan je zomerbanden.

2. De bandenspanning meten

Je kunt de bandenspanning het beste meten als je auto al een langere tijd stilstaat. Idealiter wanneer je die dag nog niet hebt gereden, of maximaal zo’n 5 km. Dan zijn je banden nog koud genoeg.

Bij de meeste tankstations in Nederland kun je je bandenspanning meten en direct de banden oppompen.

Stel hier de meter van de bandenpomp in op de gewenste spanning.

3. De banden oppompen

Draai het ventieldopje los en sluit daarna de pomp op het ventiel aan. Het is belangrijk om het mondstuk nu recht op het ventiel aangedrukt te houden, zodat deze niet breekt.

Houd dit vol totdat de band op de juiste spanning is. Meestal hoor je dan ook een piepje van de pomp.

Vergeet na afloop niet het ventieldopje weer op de band te draaien, en herhaal dit proces voor elke band. Als je de dopjes niet terugplaatst, kan het ventiel gaan oxideren. Daardoor zal de band langzaam leeglopen; natuurlijk zeer ongewenst.

(Doe dit eventueel gelijk voor het reservewiel. Maar let op: deze heeft vanwege zijn kleinere omvang wel een hogere bandenspanning. Kijk voor de juiste bandenspanning van het reservewiel in het instructieboekje van je auto.)

That’s it!

Herhaal dit proces elke paar maanden. Een laatste tip: ook de profieldiepte en slijtage van je autobanden kun je zelf controleren. Zo houd je in de gaten wanneer je banden vervangen moeten worden, en blijf je in de tussentijd veilig rijden.

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen met Univé.

Algemeen
  • iStock