Nieuw F2-team tekent slechtste coureur uit de serie

PHM Racing by Charouz heeft om de een of andere reden heil gezien in de diensten van een man die zijn zesde seizoen in de Formule 2 ingaat. Het team is namelijk in zee gegaan met de Israëlische Roy Nissany.

Nieuw F2-team tekent slechtste coureur uit de serie

De huidige Formule 2 werd vanaf het begin gezien als een pure opstapklasse. Met 600+ pk sterke bolides vormt de serie logischerwijs de ideale brug tussen de Formule 3 en de Formule 1.

Een opstapje is uiteraard niet hetzelfde als een plateau: van de coureurs wordt verwacht dat ze binnen een paar seizoenen doorstromen naar de koningsklasse, of afbuigen naar de prototype of GT-racerij. Één man heeft die memo echter niet gekregen.

Vijf keer gefaald

Die man is Roy Nissany. De Israëlische racer is op 27-jarige leeftijd immers nog altijd actief in de kweekvijver voor potentieel F1-talent. Nissany debuteerde in de autosport in 2013 in de FIA Formula 3 European Championship, stapte in 2015 over naar het Formula Renault 3.5 kampioenschap en stak hij in 2018 van wal in de FIA Formula 2. Daar is hij sindsdien achtergebleven. In vijf jaar tijd wist hij één keer van de eerste rij te starten en één podium te pakken. In 91 races haalde hij zelfs slechts veertien keer de top tien.

Vanwege een rijk budget heeft kon hij echter elk seizoen opnieuw een stoeltje vinden. Dat is dit jaar niet anders: Roy schuift namelijk aan bij het PHM Racing by Charouz team, een nieuwe formatie die ontstaan is uit de fusie van F4-team PHM en F2-team Charouz Racing Systems. Daarmee gaat Nissany zijn zesde jaar en vijfde volledig seizoen in de klasse in. Ondanks meerdere tests voor Williams is de deur naar de F1 nog steeds potdicht. Roy is immers nooit ook maar in de buurt gekomen van een superlicentie.

"Racen" in het bloed

Net zoals Max Verstappen en Mick Schumacher stroomt er echter toch puur racebloed door de aderen van Roy Nissany.

Helaas voor hem is dat het racebloed van zijn beruchte vader, Chanoch. De Israelisch-Hongaarse zakenman besloot op 38-jarige leeftijd zijn debuut te maken als coureur en bleek op lokaal niveau aardig succesvol. Via zijn extreem diepe zakken kwam hij echter op plekken terecht waar hij totaal niet hoorde.

In 2004 wist hij zich het noodlijdende Jordan Grand Prix in te werken, waarvoor hij twee private tests afrondde. Een jaar later deed hij opnieuw een private test, dit keer voor het net zo hard ploeterende Minardi. Teameigenaar Paul Stoddart deed echter meer dan Eddie Jordan door Chanoch te benoemen tot officiële testcoureur. Op zijn 42ste verjaardag maakte Nissany senior zijn debuut bij een Grand Prix-weekend op de Hongaroring.

In de eerste vrije training was de beste man was bijna 13 seconden langzamer dan McLaren's Alexander Wurz, en spinde hij vrijwel meteen de grindbak in. Ondanks zijn schuiver klaagde Nissany luidkeels dat de auto 'teveel grip' had. Vervolgens vergat hij hoe hij zijn stuur lost moest koppelen, waardoor hij zich niet uit de auto kon verwijderen. Met auto en al werd Chanoch uiteindelijk de grindbak uit getakeld.

Zo vader...

Ondanks zijn debuut op veel jongere leeftijd lijkt zoonlief Roy de carriere van zijn roemruchte vader in grote lijnen te gaan herhalen. In zijn zes optredens voor Williams wist hij de auto echter uit het grind te houden en het stuur gewoon te verwijderen. Nu hij aan de vooravond staat van zijn zesde Formule 2 seizoen zijn we erg benieuwd waar zijn schip uiteindelijk zal stranden.

Formule 1
  • BrunoPress