Inschrijfgeld Red Bull bijna net zo duur als budgetcapboete

De regels van de F1 overtreden is niet goedkoop, maar de contributie om mee te kunnen doen zit er niet ver vanaf. Na het zinderende succes in 2022 mag Red Bull Racing namelijk flink aftikken.

Inschrijfgeld Red Bull bijna net zo duur als budgetcapboete

Binnen de Formule 1 draait alles natuurlijk uiteindelijk gewoon om geld. De makkelijkste manier om meer pegels te verzamelen is door te winnen. Hoe hoger je eindigt in het kampioenschap, hoe meer prijzengeld je krijgt om mee te overwinteren. Tot zover klinkt alles perfect logisch.

Winnen heeft echter een keerzijde: kampioenschapspunten zijn namelijk niet gratis. De FIA berekent namelijk boven op het inschrijfgeld van $556,509 extra kosten aan de hand van het aantal behaalde constructeurspunten. Hoe meer punten je scoort, hoe hoger het bedrag op je rekening.

Dominantie heeft een prijs

Het systeem is dus slecht nieuws als je een nogal dominant seizoen achter de rug hebt. Dat is uiteraard het geval bij Red Bull Racing. De formatie uit Milton Keynes won immers 17 van de 22 races en haalde in totaal 759 punten binnen. Dat zijn er 173.5 méér dan vorig jaar, waardoor de rekening met bijna 2,3 miljoen dollar gestegen is. In totaal heeft RBR iets meer dan 6.2 miljoen dollar over moeten maken.

Ironisch bedrag

Dat bedrag zit ironisch genoeg opvallend dichtbij de boete die het team heeft ontvangen voor het breken met de budget cap. Die rekening bedroeg namelijk 7 miljoen dollar. Tijdens het FIA Gala kon teambaas Christian Horner er wel om lachen:

"Ik had me niet gerealiseerd hoeveel we de FIA moesten betalen voor de punten. Ik kreeg laatst de rekening, het was ongelooflijk!"

Red Bull is overigens niet het enige team dat meer contributie moest missen. Door hun half gefaalde comeback noteerde Ferrari namelijk een bedrag dat 1.5 miljoen dollar hoger was dan vorig jaar. De teams van Mercedes (-$1 miljoen), McLaren en AlphaTauri (- half miljoen) kregen echter allemaal een flinke korting.

Formule 1
  • BrunoPress