Corvette gaat hybride met de E-Ray

Na decennia als veredelde muscle car gaat de Corvette toch een beetje met z'n tijd mee. De hybride, vierwielaangedreven E-Ray is niet alleen de meest geavanceerde telg van de Corvette-familie, maar ook meteen de snelste.

Corvette gaat hybride met de E-Ray

Met de C8 maakte Chevrolet in 2020 een einde aan een 67 jaar oud format. In plaats van een unieke supersporter met een lange motorkap en dwarse bladveren achter werd de nieuwe Stingray een traditionele middenmotor Ferrari-concurrent.

Met de Ferrari-achtige flatplane V8 in de Z06 brak Chevrolet met nog een conventie, maar de echte klapper bleef bewaard voor de E-Ray. Het derde model in de C8-reeks is namelijk de eerste 'Vette met elektrische ondersteuning.

Smallblock hybride

Als basis voor de E-Ray geldt zoals de naam suggereert de standaard Stingray. Dat betekent je lang kunt zoeken naar de geavanceerde 5,5 liter flatplane V8 van de Z06. In plaats daarvan vind je de standaard 6,2 liter LT2 smallblock V8 met 502 pk. Deze hybride maakt dus nog echte herrie.

Het blok drijft vanzelfsprekend de achteras aan, maar krijgt hulp van een 160 pk sterke elektromotor op de vooras, wat voor een systeemvermogen van 664 Europese pk's. De accu voor het systeem is tussen de voorstoelen gepropt.

Het systeem wordt door Chevrolet aangeduid als 'eAWD' en helpt de E-Ray naar de 60 mijl per uur (96 km/u) in 2.5 seconden. De topsnelheid wordt niet genoemd, maar reken maar op ergens boven de 300 kilometer per uur.

All-weather supercar

De vierwielaangedreven Corvette is volgens Chevrolet een all-weather supercar. Net als het basismodel is de E-Ray uiteraard beschikbaar als hardtop en targa. De auto moet het overigens zonder stekker doen: de regeneratieve systemen zijn kennelijk genoeg om de 1.9 kwH accu bij te kunnen laden.

Volledig elektrisch rondzoemen met een voorwielaangedreven Corvette kun je ook uit je hoofd zetten. Voor groene snelheidsmaniakken is er echter wel de optie de V8 over te schakelen op vier cilinders.

Vette 'Vette

Al die technologie eist echter z'n tol. De E-Ray is namelijk zo'n 200 kilo zwaarder dan een vergelijkbare Stingrary. De E-Ray Convertible legt daardoor een forse 1749 kilo op de schaal.

Het tractievoordeel van de geelektrificeerde aandrijflijn moet het extra vet echter gaan compenseren. Prijzen van de E-Ray zijn nog niet bekendgemaakt. Het model waarschijnlijk ergens tussen de Stingray ($78.897) en de Z06 ($130.197) uitkomen. Het Nederlandse BPM-bedrag blijft voorlopig giswerk.

Nieuws
  • Chevrolet