VIDEO: de bijzondere auto's in Fukushima's Exclusion Zone

Twaalf jaar na de tsunami en nucleaire ramp is er nog altijd een no go zone rond de Japanse stad Fukushima. YouTuber Exploring the Unbeaten Path besloot de Exclusion Zone te bezoeken op zoek naar bijzondere vierwielers.

VIDEO: de bijzondere auto's in Fukushima's Exclusion Zone

Op 11 maart 2011 gingen drie van de vier reactors van de Fukushima Daiichi kerncentrale in meltdown. De centrale had zichzelf uitgeschakeld vanwege de enorme aardbeving eerder die dag en was aangewezen op dieselgeneratoren om het koelsysteem aan te drijven.

Toen een door de aardbeving opgeworpen tsunami de generatoren overspoelde was er echter geen houden meer aan. Als gevolg van de drie meltdowns, twee waterstof explosies en de tsunami werden uiteindelijk 154.000 mensen geëvacueerd. Door de hoeveelheid vrijgekomen straling werd er bovendien een Exclusion Zone opgesteld.

Urban explorer

In de jaren die volgden werd er steeds meer terrein teruggewonnen, maar de Fukushima Exclusion Zone bleef in stand. Door de haast waarmee de bewoners het gebied moesten ontvluchten is de zone een ware tijdcapsule geworden.

Dat maakt het gebied bijzonder aantrekkelijk voor urban explorers zoals Exploring the Unbeaten Path. De YouTuber bezocht de zone maar liefst vier keer, en stelde een compilatie samen van alle bijzondere vierwielers die hij op zijn reizen tegenkwam.

Bijzonder metaal

Naast JDM-legendes zoals de S15 Silvia en R32 Skyline vond hij ook geïmporteerde Europese en Amerikaanse lekkernijen. Zo stond er een Porsche 964 Carrera 4 geduldig te wachten op een oprit, was een aangepaste W220 S-klasse door z'n luchtvering gezakt en was een verzameling Amerikaanse sleeën aan op de parkeerplaats van een verlaten dealer aan het buurten. Verdere hoogtepunten waren een overgroeide Evo VII, Subaru Impreza GT Turbo en een klassieke Datsun 200B rallywagen.

Onbruikbaar

Koopjesjagers kunnen hun opwinding wel laten varen. De wagens binnen de Exclusion Zone zijn namelijk zo goed als waardeloos. De hoge straling die in het gebied rondwaarde heeft het metaal namelijk waarschijnlijk aangetast en verzwakt. Bovendien stoten de auto's zelf teveel radioactieve deeltjes uit om veilig vervoerd te worden. Goedkoop een 300ZX of een MR2 scoren zit er dus helaas niet in.

Achtergrond
  • Exploring the Unbeaten Path