'Formule 1 bereid Grand Prix te schrappen vanwege mensenrechtenschendingen' 

F1 CEO Stefano Domenicali heeft een gewaagd standpunt ingenomen: volgens de Italiaan heeft de sport er in theorie geen problemen mee om evenementen in mensonvriendelijke landen van de kalender te krabben. In de praktijk pakt dat echter anders uit.

'Formule 1 bereid Grand Prix te schrappen vanwege mensenrechtenschendingen' 

De Formule 1 en de FIA zijn de laatste tijd steeds meer onder vuur gekomen vanwege de vermeende steun aan dictatoriale regimes. Vanwege de flinke investeringen vanuit olieparadijzen in het Midden-Oosten bulkt de sport immers van sponsors uit dergelijke landen (hallo Aramco!) en staan er maar liefst vier zandbak-Grand Prix op de kalender.

Naast de sterkere banden met de regio wordt de FIA geleid door Emirati Mohammed Ben Sulayem, die prompt een volgens sommigen autoritair regime installeerde waarbij ongeoorloofde politiek statements in de ban werden gedaan. Al deze ontwikkelingen doen afbreuk aan de progressieve campagnes waar de F1 zich sinds 2020 mee bezig heeft gehouden.

Ontsnappingsclausule

In een diepte-interview met Sky Sports werd F1 CEO Stefano Domenicali even aan de tand gevoeld over de sociale en politieke richting van de sport. De hypocrisie van roepen om sociale veranderingen terwijl er enorme bedragen overgemaakt worden vanuit Bahrein, Qatar, Abu Dhabi en Saoedi Arabië wordt immers steeds pijnlijker. Volgens de Italiaan is er echter helemaal geen reden tot paniek: zodra de Formule 1 ziet dat er iets niet in de haak is in het gastland kunnen de contracten namelijk meteen ontbonden worden:

"We hebben ook in onze contracten, heel duidelijke artikelen dat als we iets zien dat niet de goede kant op gaat, we onmiddellijk de relatie kunnen beëindigen. Er zijn onafhankelijke inspecteurs die dat volgen."

Doorlopen, niets te zien

Domenicali's precieze bewoording is opvallend. De F1 doet dus alleen iets als gezien wordt dat er iets mis is. Aangezien alle genoemde landen altijd al over de schreef gingen heeft de sport dat kennelijk gewoon nooit gezien. Zolang dat zo blijft zal er dus in die landen geracet worden.

Stefano heeft daar bovendien nog een goede reden voor: de landen steunen met publiciteit zal de regeringen namelijk sneller tot hervormingen drijven:

"Ik geloof wel, opnieuw, dat we veel sterker zijn als we naar plekken gaan waar ze een echte wil tonen om te veranderen. De spotlight van de Formule 1 zal helpen de veranderingen te versnellen."

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress