Bentley zwaait W12 uit met sterkste versie ooit

Het is over en sluiten voor de unieke twaalfcilinder, maar Bentley laat het blok niet stilletjes gaan. Voor de exclusieve Batur komt het merk met de meest krachtige variant ooit.

Bentley zwaait W12 uit met sterkste versie ooit

Na aartsrivaal Rolls-Royce gaat ook Bentley voor de bijl. De Britse luxedivisie van de Volkswagen Group heeft aangekondigd binnenkort te zullen stoppen met de productie van twaalfcilinders.

In april 2024 zal het allerlaatste W12-model van de band gaan rollen in de Dream Factory te Crewe. De unieke twaalfcilinder maakte van het merk een succes onder de vleugels van VAG, maar door aankomende emissie eisen en de drang naar elektrificatie is het blok niet langer welkom.

Ultieme W12

Bentley is echter niet van plan om de W12 als een nachtkaars uit te laten gaan. In plaats van stilletjes de productie te stoppen komt het merk met een laatste hoera in de vorm van een 750 pk en 1000 Nm sterke versie van de motor.

De ultieme W12 is bedoeld voor de exclusieve Batur, een Continental GT met een leuk handgebouwd jurkje aan. Bentley is van plan slechts 18 exemplaren op de markt te zetten.

Bentley Batur.

W12

De dubbele VR6 verscheen voor het eerst in 1997 in de staart van de Volkswagen W12 Syncro concept car. Het blok had aanvankelijk een inhoud van 5,6 liter en 420 pk, maar werd voor de latere W12 Nardò vergroot naar zes liter en opgestuwd naar 600 pk. De waanzinnige concept car zette een snelheidsrecord op de enorme testoval waar de auto naar vernoemd was, maar werd nooit in productie genomen.

De natuurlijk ademende W12 debuteerde uiteindelijk in 2001 in de Audi A8, opnieuw met 420 pk. Later vond de motor zijn weg naar de Volkswagen Phaeton. Een 450 pk sterke update volgde in 2004 met de komst van de Touareg W12. De twin turbo variant debuteerde in de originele Bentley Continental GT in 2003. De geblazen versie kreeg uiteindelijk drie varianten: 560 pk, 610 pk en 710 pk. Met de Batur-motor komt daar dus een vierde bij.

V8 en V6 hybride

De fabrieksruimte gereserveerd voor de W12 zal heringericht worden om de vierliter V8 en 2,9 liter V6 hybride aandrijflijnen te gaan produceren. De 30 W12-medewerkers zullen daar vermoedelijk opnieuw aan de bak kunnen. Bentley waarschuwt nog even dat er nog maar een paar plekken vrij zijn voor klanten die per se een W12 onder de kap willen hebben.

Nieuws
  • Bentley