Formule 1 wil met circuits gaan rouleren om nieuwe markten aan te boren

De ruimte op de kalender is al tot de nok toe gevuld, maar de F1 kan de verleiding niet weerstaan om nog meer circuits en landen aan de portfolio toe te voegen. Een roulatiesysteem moet het mogelijke maken om Europese races te behouden en nieuwe evenementen in groeimarkten toe te voegen.

Formule 1 wil met circuits gaan rouleren om nieuwe markten aan te boren

Onder de vleugels van Liberty Media is de Formule 1 populairder geworden dan ooit. Stijgende kijkcijfers en een verjonging van de fanbase maken de sport bovendien steeds aantrekkelijker voor teams, fabrikanten, sponsors, promoters, steden en zelfs complete landen.

Iedereen probeert een graantje mee te pikken van het snelste circus ter wereld. Dat levert echter een flink probleem op: de kalender van de F1 is sinds dit seizoen eigenlijk al vol. Alleen door het opnieuw uitvallen van China werd het maximale aantal van 24 races per seizoen niet gehaald.

Het laatste podium in Shanghai, 2019.

Niet uitbreiden, wel rouleren

Volgens de reglementen kan het aantal races met complete overeenstemming tussen alle partijen verder opgerekt worden naar 25, maar F1 CEO Stefano Domenicali wil nog veel verder.

De Italiaan ziet een kalender met maar liefst 30 evenementen namelijk als een reëel mogelijkheid. Aangezien de teams en coureurs geen behoefte hebben om 60% van het jaar te moeten racen lijkt dat plan echter een kleine kans van slagen te hebben. Stefano komt daarom met een alternatief: een roulatiesysteem.

Hinken op twee gedachten

Door circuits op een soort wachtlijst te zetten zou de F1 de portfolio uit kunnen breiden zonder populaire traditionele circuits volledig te verliezen. Zo kunnen de traditionele Europese rondes van het kampioenschap naast de circusevenementen in exorbitant rijke groeimarkten blijven bestaan.

Via deze weg hoopt Domenicali het Zuid-Afrikaanse Kyalami, de Koreaanse hoofdstad Seoul, een tweede race in China en een vierde race in Amerika in te lijven. Tegelijkertijd zullen bedreigde klassiekers zoals Silverstone en Spa Francorchamps hun link met de sport niet helemaal verliezen.

Rommelig verleden

Het roulatiesysteem is geen nieuw idee binnen de Formule 1. De eerdere pogingen om het te realiseren liepen echter allemaal slecht af. Toen de Europese Grand Prix zich in 2008 verplaatste naar het havencircuit van Valencia werd de Nürburgring door de F1 in een roulatiedeal met het rivaliserende Hockenheim gepraat. De Nürburgring hield dat echter maar drie edities vol.

Rond dezelfde tijd sloten Suzuka en Fuji Speedway een soortgelijke overeenkomst, maar de exit van Fuji-eigenaar Toyota maakte na twee edities een einde aan dat plan. Valencia werd later door de F1 aangemerkt als potentiële roulatiepartner van Catalunya, maar de promotors van beide circuits zagen niets in het plan. Valencia sloot na slechts vijf races de poorten.

Sebastian Vettel op Valencia, 2011.

Niet levensvatbaar

Grand Prix van Duitsland, Nürburging 2011.

Domenicali's roulatiesysteem lijkt gebaseerd op eedere voorbeelden niet bepaald levensvatbaar te zijn. Dat is ook niet zo vreemd. De Formule vraagt immers enorme investeringen van de circuits om het FIA Grade 1-niveau te halen en te behouden.

Die investeringen zijn voor private circuits of circuits met beperkte overheidssteun simpelweg niet te verantwoorden als er maar een keer in de twee jaar daadwerkelijk een Grand Prix verreden wordt. Daarbij druk vanuit de overheid onder het mom van milieuzorgen steeds groter. Het zal bovendien zeer moeilijk zijn om de interesse van de fans vast te houden en de kaartverkoop voor de volgende edities op gang te houden.

De gevestigde Europese circuits zullen de stoelendans net zoals Hockenheim, Valencia en de Nürburgring dus waarschijnlijk niet overleven.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots