GP Imola in gevaar: code rood vanwege stortbuien en overstromingen

In de hele regio is er kans op stortbuien, storm en overstromingen.

Imola

Slecht nieuws voor de Grand Prix van Emilia-Romagna die dit weekend op de F1-kalender staat. In de hele regio is namelijk code rood afgekondigd vanwege aanhoudende stortbuien. Ook is er kans op overstromingen en is er sprake van mogelijke aardverschuivingen.

Stortbuien en storm

Geen ideaal scenario voor een regio waarin dit weekend een Grand Prix op de planning staat. Voor de Italianen komt het slechte weer niet zomaar uit de lucht vallen. Al de hele maand wordt het land geteisterd door slecht weer met hoosbuien, overstromingen en harde stormen. En daar lijkt voorlopig nog geen verandering in te komen.

Het ministerie van Burgerbescherming heeft daarom code rood afgekondigd. Onder andere voor de regio Emilia-Romagna, waarin het circuit van Imola ligt. Momenteel loopt de code rood tot en met woensdag, maar er bestaat een kans dat deze verlengd wordt.

Schade aan de infrastructuur

Code rood is afgegeven omdat er op de voorspellingen stormen, stortbuien en onweersbuien te zien zijn. Het weer kan zelfs zo heftig worden dat er een kans op overstromingen is en schade aan de infrastructuur. Daarbij zijn ook aardverschuivingen niet uitgesloten. Er kan op dinsdag tot wel 100 milliliter water vallen op plekken waar de buien het hevigst zijn. Op woensdag kan dat zelfs oplopen tot 150 milliliter. Een situatie die gevolgen kan hebben voor het Formule 1-weekend dat op de planning staat van 19 tot en met 21 mei.

Als het niet gaat om een verstoring van het evenement zelf op de vrijdag, zaterdag of zondag, kan het ook zijn dat het voor bezoekers lastig is om het circuit te bereiken. Momenteel wordt reizen in de regio dan ook afgeraden.

Hoopvol

Echter zijn bronnen binnen de Formule 1 er op dit moment nog van overtuigd dat de race gewoon kan doorgaan. De teams reizen dan ook gewoon af naar het circuit. Ook liggen er plannen klaar om overlast en verstoringen door slecht weer op te vangen. Faciliteiten, inclusief de parkeerplaatsen, zouden bruikbaar moeten blijven. Daar wordt volgens bronnen hard aan gewerkt door de organisatie.

Formule 1
  • NLBeeld