McLaren-fans reageren teleurgesteld op nostalgische chrome livery: 'flop van de eeuw'

Er is een reden waarom McLaren de chrome-look niet helemaal doortrekt.

mclaren

Een paar dagen voor de launch van de Silverstone-livery veranderden de profielfoto's op de social media-pagina's van McLaren naar chrome. Dit zorgde voor veel enthousiasme onder de fans. De chrome-kleurige livery waarmee McLaren tussen 2006-2014 reed, is immers nog altijd erg populair. Fans van de Britse rental hoopten dan ook op de terugkeer van de voormalige look. Na de onthulling reageerden velen echter teleurgesteld.

Flop van de eeuw

De Britten kozen namelijk niet voor een volledige chrome livery, maar combineren tijdens de aanstaande Britse Grand Prix het verleden met de toekomst door chrome en oranje samen te voegen. Een deceptie volgens de fans, als we reacties op social media mogen geloven. "Flop van de eeuw", schrijft iemand. Een ander wil niemand zien de nieuwe livery probeert te vergelijken met de originele Vodafone-look. "Het komt niet eens in de buurt", luidt het oordeel. Deze comment krijgt ruim 3.600 likes. "Ze konden niet eens voor één weekend afscheid nemen van oranje", stelt een andere fan.

Papaya-identiteit

Desgevraagd legt Mclaren-CEO Zak Brown uit waarom er ook tijdens de Britse Grand Prix tóch oranje op de livery te zien is: "We willen vasthouden aan onze papaya-identiteit. Het is voor ons belangrijk om ons verleden te eren, maar we willen ook vooruit blijven kijken naar de toekomst. Daarnaast zijn er regels opgesteld die voorkomen dat je te vaak extreme veranderingen aan de livery toebrengt." Maar ook zonder deze regel zou McLaren voor het behoud van oranje hebben gekozen, zo stelt Zak. "Het is belangrijk voor ons om aan onze associatie met papaya vast te houden. Daarnaast zijn veel fans enthousiast over de keuze voor oranje."

Daarnaast speelt volgens Brown ook de performance van de auto een belangrijke rol. "Het verven van de auto voegt gewicht toe. Iets dat je duur kan komen te staan in F1 tegenwoordig. Maar bovenal vinden we onze papaya-identiteit gewoon erg leuk", benadrukt de Amerikaan nog maar eens. Wie weet zit de overtuiging hem in dit geval in de herhaling...

Dubbele betekenis

McLaren viert dit jaar het 60-jarig jubileum en kiest daarom voor de speciale livery tijdens de thuisrace op Silverstone. In 2014 stapte McLaren definitief over op oranje, na daarvoor 9 jaar met een chrome-uitstraling te hebben gereden. Het terugbrengen van chrome tijdens de Britse GP dit jaar heeft nu een dubbele betekenis. Niet alleen kijkt de rental hiermee terug op een aantal van hun meest succesvolle jaren, het is ook een verwijzing naar Google Chrome. Eén van de huidige sponsoren van het team.

Formule 1
  • McLaren F1