Lewis Hamilton pakt pole in Hongarije! 

Hamilton en Mercedes wisten flink te verrassen in Hongarije. Op pure pace pakte de zevenvoudig wereldkampioen zijn 104de pole position!

Lewis Hamilton pakt pole in Hongarije! 

Het nieuwe kwalificatieformat voor Hongarije heeft meteen voor een onverwacht resultaat gezorgd. Na vijf pole positions op rij werd Max Verstappen nipt verslagen door zijn oude rivaal Sir Lewis Hamilton. De Mercedes-kopman wist met een verschil van slechts 0.003 van een seconde zijn 104de pole position te grijpen.

Voor Hamilton is het de eerste pole position sinds de Grand Prix van Saoedi Arabië in 2021. De Brit was uiteraard dolblij met het resultaat. Na anderhalf jaar worstelen met de zeropod-Mercedes is Lewis eindelijk terug aan de kop van het veld.

Problemen voor Verstappen

Max Verstappen had het daarentegen de hele sessie moeilijk. De Nederlander kon met zijn vers geüpdatete niet de juiste balans en grip vinden. op zijn laatste ronde pushte hij naar eigen zeggen te hard, waardoor hij last kreeg van onderstuur én overstuur.

Volgens Max lag dat niet aan de op Mercedes-onderdelen geïnspireerde updates, maar een probleem met de afstelling van de RB19. Verstappen eindigde elke sessie van de kwalificatie als tweede, achter de indrukwekkend snelle Zhou Guanyu, Lando Norris en Lewis Hamilton.

Terugkeer van de sensatie?

Het resultaat van de kwalificatie betekent dat Lewis Hamilton en Max Verstappen voor het eerst sinds de roemruchte race in Abu Dhabi twee jaar geleden de eerste rij zullen delen op de grid.

Na vijf routine pole positions en overwinningen voor de Nederlander is dat precies wat het kampioenschap nodig had. Gezien de voorgeschiedenis van beide kemphanen kunnen we bij de start vuurwerk gaan verwachten.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, Mercedes-AMG Petronas F1 Team