'Haas komt in Austin met Red Bull-kopie'

Na veertien races is Haas er eindelijk van overtuigd dat hun concept niet werkt. Voor de Grand Prix van Amerika ontwikkelt het Amerikaanse team een B-spec van de VF-23 met sterke Red Bull-invloeden.

'Haas komt in Austin met Red Bull-kopie'

Sinds de introductie van de ground effect regels in 2022 is er veel gezegd en geschreven over de sidepods. Ondanks de vrees dat de nieuwe regels voor identieke auto's zouden zorgen zagen we in dat eerste jaar een hoop variatie. Van Aston Martin's brede kasten en Ferrari's badkuip tot Red Bull's aflopende downwash concept en de beruchte Mercedes zeropod.

Na 25 Grand Prix in het nieuwe tijdperk is inmiddels duidelijk geworden dat het concept van Red Bull de juiste was. Steeds meer team gingen dat goede voorbeeld volgen: zo zagen we een groene Red Bull in de vorm van de Aston Martin AMR22B, een blauwe versie met de update voor Williams en een oranje variant van McLaren. Zelfs Mercedes moest - binnen de grenzen van hun radicale chassis - overstappen op een downwash-concept. Het enige team dat de trend volledige negeerde was Haas.

Het Ferrari-concept

Net als Ferrari hield Haas voor 2023 vast aan de brede sidepods met opvallende geulen over de lengte. Het concept werkte in de eerste helft van 2022 immers bijzonder goed voor de Scuderia. Aangezien Ferrari vrijwel de complete auto aanlevert (inclusief aerodynamici) was het geen verrassing dat de Amerikaanse formatie op dezelfde voet verder ging.

Maar waar het moederteam via updates voorzichtig naar het superieure downwash-concept werkte is Haas precies gebleven waar het in Bahrein was. Door het gebrek aan updates is de VF-23 inmiddels een waardeloze wagen geworden.

In een verergerde weergave van de problemen van Ferrari kan de auto alleen over één ronde heel hard, waarna de banden meteen oplossen. Als gevolg daarvan staan er tot nu toe slechts drie puntenfinishes op het bord.

B-Spec

Het gebrek aan pace is Haas-baas Guenther Steiner uiteraard ook niet ontgaan. Tegenover Auto Motor und Sport heeft de Zuid-Tiroler aangegeven dat het team dan ook eindelijk met een grondige update zal komen.

In plaats van continu te sleutelen aan een gefaald concept wil Steiner met een B-spec meteen all problemen aanpakken en een nieuwe ontwikkelingsrichting voor de toekomst vinden. McLaren heeft immers laten zien dat het kan. Net als bij Ferrari vormt de herziene auto de opmaat naar een radicaal andere machine voor 2024:

"We zullen de auto grondig ombouwen om beter te begrijpen in welke richting we volgend jaar moeten gaan. Wat we ook doen, we vinden met [het huidige concept] geen rondetijd meer."

"McLaren heeft aangetoond dat je met een wisseling van concept een grote sprong kan maken. Het heeft geen zin om de hele tijd nieuwe onderdelen aan je bestaande auto toe te voegen en desondanks stil te blijven staan."

Afschrijven

Volgens AMuS zal de VF-23B de nodige trekjes krijgen van de op dit moment zo dominante Red Bull RB19. Voor de nieuwe motorkap, sidepods en vloer zal inspiratie bij RBR vandaan gehaald worden.

De update verschijnt echter pas eind oktober voor de Grand Prix van Amerika op Austin's Circuit of the Americas. De races in Singapore, Japan en Qatar kan Haas dus eigenlijk bij voorbaat al afschrijven.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, MoneyGram Haas Formula 1 Team