AlphaTauri plant Ricciardo-comeback voor Austin

Zes races na het incident op Zandvoort zal DannyRic dan toch weer in gaan stappen bij AlphaTauri. De populaire Australiër wordt voor de Grand Prix van Amerika terug verwacht.

AlphaTauri plant Ricciardo-comeback voor Austin

Vijf Grand Prix op rij hebben we mogen wachten op een vrijwel identiek persberichtje waarin Liam Lawson opnieuw bevestigd werd als tweede AlphaTauri-rijder. De jonge Nieuw-Zeelander werd door het Red Bull-concern opgeroepen nadat Daniel Ricciardo op zeven plaatsen zijn hand brak in de tweede vrije training op Zandvoort.

DannyRic had op zijn beurt de wanpresterende Nyck de Vries afgelost. Na een FaceTime-gesprek tussen Daniel en Liam voorafgaand aan Qatar lijkt de F1-carrière van de Kiwi echter weer op pauze te gaan.

Terug voor Austin

Voor de Grand Prix van Amerika in Austin, Texas rekent AlphaTauri namelijk weer op de diensten van Ricciardo. De achtvoudig Grand Prix-winnaar was volgens CEO Peter Bayer al zo goed als klaar voor Qatar, maar besloot samen met het team zijn terugkeer toch nog even uit te stellen.

De race op COTA vindt plaats op 22 oktober, waardoor The Honeybadger nog eens twee weken heeft om te herstellen. Een comeback in Austin staat volgens Bayer al op het programma:

"Dat is zeker het plan. Hij was maandag in de simulator en zei dat hij bijna tot het einde kon gaan, maar het was niet 100%. En we wilden het niet haasten. En aangezien we aan de andere kant de geweldig luxe hebben van een top derde rijder die in het stoeltje kan springen met Liam besloten we samen om hem een beetje meer tijd te geven. Hij zou in de autoi moeten zitten in Austin."

De man met ervaring

Het sterke optreden van Liam Lawson in de afgelopen vijf races heeft binnen en buiten het team voor de nodige vraagtekens gezorgd. Ricciardo heeft in zijn twee volle races immers nog niet echt kunnen laten zien dat hij zijn oude vorm terugheeft, terwijl Lawson met minimale voorbereiding het puntenaantal van het team na drie races bijna wist te verdubbelen. Toch is Daniel de door AlphaTauri aangewezen coureur voor de rest van 2023 én volgend seizoen.

Bayer's verklaring voor de opvallende gang van zaken is echter vrij logisch. Voor de campagne om het ploeterende team een nieuwe impuls te geven is er nu eenmaal een ervaren coureur nodig. Ricciardo zal moeten helpen om de transitie van AT naar Hugo Boss/Adidas Bulls soepel te laten verlopen. Het runnen van een puur opleidingsteam voor Red Bull Juniors is de komende tijd niet mogelijk:

"We hebben een hoop discussies gehad over de toekomst van het team en onze aandeelhouders zeiden: 'We willen dat jullie coureurs blijven opleiden, maar we willen ook dat jullie succesvol zijn.' En ik denk dat je uiteindelijk niet beide kan hebben."

"Je kunt niet twee 'jonge' coureurs in het team hebben. En we keken naar wat we nodig hadden om dat te bereiken en kwamen tot de conclusie dat we maar twee stoeltjes hebben en Daniel een hoop expertise biedt, zeker als het aankomt op de afstelling van de auto, wat iets is waar we moeite mee hadden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool