Grote sponsordeal brengt terugkeer GP Maleisië dichterbij

Het geliefde circuit van Sepang zou zomaar een comeback kunnen maken. Met een grote nieuwe sponsordeal heeft de organisatie het financiële plaatje bijna rond.

Grote sponsordeal brengt terugkeer GP Maleisië dichterbij

F1's circuitontwerper Hermann Tilke heeft veel kritiek te verduren gekregen voor zijn creaties. Circuits zoals Abu Dhabi's Yas Marina en de parkeerplaats van het Russische Sochi spraken bijvoorbeeld niet echt tot de verbeelding. Over een ding zijn zelfs zijn meest fervente haters het echter eens: het circuit van Sepang in Maleisië is ondanks alles een meesterwerk.

Grand Prix van Maleisië

Sepang International Circuit werd bij de opening in 1999 meteen het toneel van de Grand Prix van Maleisië. Vanwege de hoogteverschillen, lange rechte stukken en een goede mix van bochten werd de baan vrijwel meteen een publieksfavoriet.

Alleen het hete, maar vaak grillige en bijzonder natte weer gooide vaak roet in het eten. In 2001 zorgde de regen in de openingsfase voor chaos, en in 2009 en 2012 moest de race zelfs gestaakt worden vanwege overstromingen. De race van 2009 werd zelfs niet hervat. In 2017 werd de laatste Grand Prix verreden in Maleisië, nadat er financiële problemen waren onystaan bij de organisatie.

Grote sponsor

Recente ontwikkelingen hebben een mogelijke terugkeer van het evenement echter een stuk dichterbij gebracht. Het circuit heeft namelijk een lucratieve sponsordeal gesloten met nationale olieproducent Petronas.

Vanaf volgend jaar krijgt het concern de naamrechten van het Petronas Sepang International Circuit. De aankomende MotoGP-race op het circuit zal dezelfde naam meekrijgen.

Petronas kennen we uiteraard als titelsponsors van het team van Mercedes, en voorheen BMW Sauber en Sauber. De links met de Formule 1 zijn dus sterker dan ooit.

Kleine kans

Eerder dit jaar klaagde Maleisische Minister van Sport Hannah Yeoh nog over een tekort aan fondsen voor het circuit. Na de deal met Petronas is de CEO van Sepang echter bijzonder positief. Het extra geld opent volgens hem veel deuren die voorheen gesloten waren, inclusief die naar de Formule 1:

"[De deal] opent deuren naar nieuwe kansen om meer evenementen van wereldklasse te organiseren als een van de leiders in de motorsport industrie - via de verbindingen met de Formule 1 en MotoGP."

De betrokkenheid van Petronas geeft uiteraard geen garantie op een terugkeer voor Sepang. Het circuit zal het immers moet opnemen tegen een grote groep circuits die een plekje op de overvolle F1-kalender willen bemachtigen of behouden. Tenzij de zakken van de organisatie nog veel dieper worden is de kans klein dat de comeback officieel wordt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BMW