Wolff gedeprimeerd door Brazilië: 'Ergste weekend in 13 jaar'

Toto ziet het na een dramatische GP even niet meer zitten. De harde terugval van Mercedes in Brazilië maakt het weekend volgens hem de ergste in zijn F1-carrière.

Wolff gedeprimeerd door Brazilië: 'Ergste weekend in 13 jaar'

Het team van Mercedes kreeg in São Paulo een flinke domper te verwerken. Na twee sterke weekenden in Austin en Mexico-Stad zette de toko van Toto een flink aantal stappen terug.

Al tijdens de Sprint werd duidelijk dat de W14B zijn banden niet in leven kon houden, een feitje dat in de Grand Prix voor een bijzonder pijnlijk resultaat zorgde. Kopman Lewis Hamilton bleef maar net in de punten hangen met een achtste plek, terwijl George Russell vanaf P11 moest opgeven met een oververhitte motor.

Ergste ooit

Volgens Mercedes-eindbaas Toto Wolff is de domper van Interlagos de ergste uit zijn carrière. Zijn team is immers nog nooit eerder van race naar race zo hard onderuit gegaan. Mercedes leek in São Paulo simpelweg geen professioneel, solide team in de kritische ogen van de Oostenrijker:

"Wisselingen in prestaties moeten kunnen, maar die wisselingen zijn niet acceptabel als het van bijna snelste is naar waar we ook terechtkwamen...achtste. Voor mij persoonlijk is het het ergste weekend in 13 jaar. Totaal verbijsterend. Tegelijkertijd volledig onacceptabel voor ons allemaal."

"Wij hebben een echte structuur, solide team en dat leek niet op een solide team. Binnen drie op elkaar volgende races finish je op een sterke tweede plaats, in beide gevallen daag je Max uit, en dan eindig je een week later in het niets. Ik vind dat dit gewoon niet moet kunnen."

Volledig raadsel

Binnen Mercedes zijn er bovendien geen verklaringen voor het gebrek aan bandenmanagement en pace. Uit voorzorg waren de auto's iets hoger gezet om een tweede diskwalificatie voor een versleten plank te vermijden, maar volgens Wolff is dat niet de reden dat de W14B zoveel tekort kwam. Toto vermoedt dan ook dat er iets fundamenteel mis is met de bolides en hoopt dat het team er in de twee weken tussen São Paulo en Las Vegas achter kan komen:

"We reden met een veel te hoge auto...maar dat was niet de hoofdreden voor het absolute off-weekend wat betreft prestaties. Er is iets fundamenteel mis op mechanisch vlak. Het is niet een achtervleugel en het is niet de auto die simpelweg te hoog is, want we praten over een millimeter of twee. Dat is ook [relevant voor] de prestaties, maar dat is niet de uitleg voor een volledig off-weekend."

"Wat is het? Wat is het dat niet goed is? Ik zou niet verbaasd zijn als we een de auto's in de komende paar dagen analyseren en we erachter komen dat er een mechanisch probleem was in hoe we ze afgesteld hebben of zoiets. Maar ik weet niet wat het zal zijn."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team