Isotta Fraschini stuurt straatlegale Le Mans-racer de weg op 

De racer heeft nog geen meter op het circuit meegestreden, maar Isotta Fraschini heeft de straatlegale variant al klaarstaan. Het kleine fabriekje hoopt nog voor Toyota en Glickenhaus een heuse Le Mans-machine voor de straat op de markt te brengen.

Isotta Fraschini stuurt straatlegale Le Mans-racer de weg op 

Bij de aankondiging van de Le Mans Hypercar regels in 2018 claimde de FIA vol trots dat de nieuwe generatie prototypes gebaseerd zou zijn op exclusieve straatauto's. Liefhebbers van de legendarische GT1-categorie van de jaren '90 zouden hun lol op kunnen met extreme varianten van machines als de Ferrari LaFerrari, Bugatti Chiron en McLaren Senna.

In de praktijk kwam er door het afvallen van fabrikanten zoals Aston Martin en de pandemie niets van dat idee terecht. De LMH-klasse verwaterde uiteindelijk tot zwaardere, minder krachtige en veel langzamere aftreksels van de oude LMP1-machines. Zelfs het machtige Toyota wist het niet voor elkaar te krijgen om de GR010 Hybrid naar de straat te slepen.

Verder dan een prototype waar geen mensen in passen kwam Toyota niet.

Beloft waarmaken

Zes jaar na dato probeert het kleine Italiaanse racefabriekje Isotta Fraschini de belofte van Le Mans Hypercar alsnog waar te maken. Het project werd vorig jaar in het leven geroepen en draagt de naam van het roemruchte merk dat tussen 1904 en 1949 actief was.

Het herboren Isotta Fraschini draait om één auto: de Tipo 6 LMH. Het vanaf de grond af aan opgebouwde prototype is er in drie smaakjes: Competizione (racer), Pista (trackday) en Strada (straat). Met die laatste lijkt het merk een primeur in huis te hebben.

Tipo 6 Strada

Het racedebuut van de Competizione moest uitgesteld worden, maar het werk aan de Strada gaat onverminderd door. Net als de door Scuderia Cameron Glickenhaus beloofde straatlegale LMH is de Strada veel krachtiger en lichter dan zijn 'extremere' broer.

Tegenwoordig zijn de regels in de racerij immers veel strenger dan voor de straat. In plaats van het door de FIA opgelegde maximum van 680-700 pk mag de straatversie het doen met een mooi ronde 1000. Het merendeel (760 pk) wordt geleverd door een drieliter V6 met een enkele turbo, ontwikkeld door Mercedes-AMG partner HWA. Een elektrische motor op de vooras zorgt voor de rest.

De Strada is 30 kilo lichter dan de Competizione en kan door het ontbreken van de enorme vleugel een geschatte top van 370 kilometer per uur halen.

Strada op straat

Gisteren bracht Isotta Fraschini de eerste beelden uit van de Strada...op straat. Daarmee is het fabriekje al veel verder dan Scuderia Cameron Glickenhaus en Toyota ooit gekomen zijn. Zo lang de financiële situatie stabiel blijft lijkt het merk dus echt de eerste te worden met een straatlegale Le Mans Hypercar.

Isotta Fraschini is van plan twaalf exemplaren van de Tipo 6 LMH Strada te bouwen. De vanafprijs is uiteraard even slikken: 3.25 miljoen euro.

Cargasm
  • Isotta Fraschini, Toyota Gazoo Racing