Huh? Aston Martin wil tóch terug naar Le Mans

Twee jaar geleden zette Aston Martin de Le Mans Hypercar-klasse op een zijspoor door regelwijzigingen te eisen en zich opeens terug te trekken. Onder het management van Lawrence Strol wil het merk echter opeens weer meedoen.

Huh? Aston Martin wil tóch terug naar Le Mans

Na een lange en zeer moeilijke ontwikkelingsperiode kwam de ACO vorig jaar eindelijk met de vervanger voor de peperduur geworden LMP1 hybrides: Le Mans Hypercar. Door constante regelwijzigingen en slechte communicatie vanuit de organisatie kwamen er echter maar twee merken aan de start in de nieuwe klasse.

Toyota en Scuderia Cameron Glickenhaus namen het op tegen een drie jaar oude Rebellion LMP1 met Alpine-stickers. Het dramatische debuut van LMH werd onderstreept door het feit dat de LMP2 aanvankelijk sneller bleek te zijn, ondanks een vermogensreductie. Na wat aanpassingen om het probleem te verhelpen kon de Grote Toyota Show alsnog van start.

Terug naar GT1

De moeizame geboorte van LMH werd met name veroorzaakt door Aston Martin. Het merk was samen met Toyota, SCG en ByKolles één van de eerste merken die zich aan de klasse verbonden hadden. Destijds was er echter nog sprake van een terugkeer naar de hoogtijdagen van de GT1, met zwaar aangepaste straatauto's.

AMR schoof de extreme Valkyrie naar voren als kandidaat, maar was ontevreden met de door de FIA gestelde vermogenslimiet. De 6,5 liter Cosworth V12 van de Valkyrie kon immers niet genoeg geknepen worden om aan de limiet te voldoen.

Chaos door AMR

Op verzoek van Aston Martin werd het maximumvermogen opgeschroefd naar 950 pk. Kort daarop trok het merk zich echter terug vanwege financiële moeilijkheden. Vervolgens werd het maximumvermogen twee keer bijgesteld van 950 naar 784 en uiteindelijk 670 pk.

In de chaos werd het kleine SCG gedwongen een deal met Alfa Romeo af te ketsen en een volledig nieuwe motor te bouwen voor de 950 pk limiet, wat uiteindelijk een zeer kostbare en volledig nutteloze actie bleek te zijn. De Valkyrie Le Mans racer werd uiteindelijk alsnog naar buiten gebracht als de AMR Pro trackday special. Niet veel later werd ook het Vantage LMGTE-programma een halt toegeroepen.

Toch terug

Nu Aston Martin alles weer een beetje op de rails heeft wil CEO Lawrence Stroll echter juist weer terug naar hetzelfde discipline dat Aston Martin op zijn aansturen verlaten heeft. Bij de presentatie van de nieuwe AMR22 F1-wagen deed de Canadees een boekje open over de toekomstplannen van Aston Martin Racing. De motorsport divisie moet ook buiten de F1 zichtbaar gaan worden:

"We zijn zeker van plan om terug te gaan naar de racerij buiten de F1. We zijn nooit gestopt met racen in GT3 en GT4 en we hebben twee jaar geleden gewonnen op Le Mans [in LMGTE]. Dat programma zal voortgezet en vergroot worden. Nu ik Aston Martin Performance Technologies heb gestart als een divisie van het F1-team, zal het veel meer betrokken raken bij de ontwikkeling van ons middenmotor programma. Daarbij hebben we gesprekken om terug te gaan naar Le Mans."

LMH, LMDh, GT?

In welke categorie Stroll weer mee wil doen is nog niet bekend, maar naar verwachting is een nieuw GT-programma niet waarschijnlijk. Gezien de focus op middenmotor-modellen lijkt een deelname aan LMH of zelfs de goedkopere LMDh een betere optie te zijn. De Valkyrie zal hier vanwege de vermogenslimiet geen onderdeel van zijn.

Een LMDh met de AMG twin turbo V8 van de Valhalla en Aston Martin-styling is de meest voor de hand liggende, goedkoopste en eenvoudige oplossing. Stroll kennende zal de prestige van een in de nieuwe F1-fabriek gebouwde Le Mans Hypercar echter een verleidelijke optie zijn, ondanks de extra kosten. Over het hoe, waarin en wanneer deed hij dan ook geen concrete uitspraken:

"We zijn er nog niet. Ik ben zelf een racer. Dat ben ik mijn hele leven geweest. Racen zit in mijn bloed, daarom ben ik hier. We zouden moeten racen in de categorie die past bij de boodschap die we voor Aston Martin willen uitstralen."

Zware strijd

Mocht het zover komen dan zal AMR de strijd aan moeten gaan met een recordaantal automerken op Le Mans. Toyota, Alpine, Peugeot, Ferrari, Porsche, Audi, Lamborghini, BMW en Cadillac hebben allemaal een LMH of LMDh in de pijplijn. Tegen 2025 zal duidelijk worden of we inderdaad een recordaantal fabrikanten op het beroemde Franse stratencircuit zullen zien.

Autosport
  • Aston Martin, Toyota Gazoo Racing, Red Bull Advanced Technologies