Porsche LMDh Le Mans prototype laat zich zien

De eerste beelden van Porsche's eerste Le Mans racer sinds Dieselgate zijn binnen. De LMDh machine zal vanaf volgend jaar aan beide kanten van de oceaan zijn rondjes doen.

Porsche LMDh Le Mans prototype laat zich zien

Porsche is nog altijd met afstand de meest succesvolle constructeur op Le Mans. Het Duitse merk geeft de legendarische langeafstandsrace maar liefst 19 keer weten te veroveren. Ondanks die geschiedenis hebben we de witte bolides de laatste jaren helaas toch moeten missen aan de kop van het veld.

Na de fallout van het Dieselgate-schandaal werd het LMP1 team aan het einde van 2017 teruggetrokken. Hierdoor kon Toyota zonder tegenstand beginnen aan een serie overwinningen. Intussen werd de 919 Hybrid nog eens opgewaardeerd naar Evo-spec voor een indrukwekkende afscheidstoer vol nieuwe records.

919 Hybrid, Le Mans 2017.

Vijf jaar

Vijf jaar na het gedwongen afscheid is Porsche weer vol aan het werk voor een terugkeer. Onder de nieuwe en veel goedkopere reglementen durven de Duitsers het weer aan om voor de overwinning te strijden in het World Endurance Championship én het Amerikaanse IMSA. Dat doen ze met een LMDh-machine, de Amerikaanse tegenhanger van de Le Mans Hypercar.

LMDh vs LMH

Vanwege jarenlang gekonkel van de FIA en het terugtrekken van Aston Martin zal de top van het veld op Le Mans vanaf 2023 bestaan uit twee soorten prototypes. De Le Mans Hypercar is een van de grond af nieuw gebouwde machine met een 268 pk hybride systeem op de vooras en een verbrandingsmotor in de staart. Het gecombineerde vermogen mag nooit meer dan 680 pk zijn. Verder mag er maar één aerodynamisch element (splitter of spoiler) verstelbaar zijn.

LMDh-wagens worden gebouwd rond de LMP2-monocoque van vier aangewezen fabrikanten. Alle wagens hebben een standaard 50 pk hybride systeem op de achteras. De rest van het vermogen komt van een verbrandingsmotor, bij voorkeur afgeleid van een standaard productiemotor. Porsche levert in dit geval alleen de verbrandingsmotor en de body.

956

Naast een teaser van de staart van de auto zijn er enkele afbeeldingen uit een presentatie van Porsche verschenen. Volgens DailySportscar claimt Porsche dat de nieuwe wagen geïnspireerd zal zijn op de oude 956, het Group C prototype dat samen met broertje 962 de racerij domineerde in de jaren '80. Wij leggen die link echter niet zo snel.

De eerste 956 klantenauto, 1983.

Twin turbo V8

De nieuwe LMDh zal in januari aan een testprogramma beginnen. Volgend jaar heropent Porsche de aanval op de titels in het WEC en IMSA. Tweevoudig IMSA kampioenen Dane Cameron en Felipe Nasr, die we ook kennen uit de F1, zijn al genoemd als de aanvoerders van het team.

Wat er achterin de Porsche ligt is nog altijd een mysterie, maar volgens de geruchtenmolen is de vierliter twin turbo V8 uit de Panamera en Cayenne aangetrokken om de racer aan te drijven. Daarmee staat de LMDh wel heel erg ver af van zijn LMP1-voorganger met tweeliter V4. De twee uitlaatopeningen lijken die theorie te bevestigen. We wachten geduldig op de eerste bewegende beelden om het te kunnen bevestigen.

Autosport
  • Porsche