Parkeerkosten ziekenhuizen lopen uit de hand

Mensen die een ziekenhuisbezoek maken, en met de auto gaan, worden in Nederland aardig op kosten gejaagd. De kosten van een dagje parkeren bij een ziekenhuis kunnen oplopen tot maar liefst 48 euro, zo blijkt uit onderzoek.

OLVG Oost

Een ziekenhuis is niet een plaats waar je vrijwillig bent, je gaat er naartoe voor een behandeling of om iemand te bezoeken. Het meest logische vervoersmiddel is voor veel mensen de auto, maar dit is bij sommige ziekenhuizen alleen voor de rijkeren weggelegd. Gemiddeld valt het tarief voor een dag parkeren met €8,93 nog wel mee, maar in de grote steden zit u hier ver boven.

Het AD vergeleek de parkeertarieven bij Nederlandse ziekenhuizen, en noteerde een dagtarief van €48 bij het OLVG in Amsterdam-Oost. Hierna komen het OLVG-West en VUmc met €30. Wie een dag parkeert bij het Erasmus MC in Rotterdam is €25 kwijt. Op zich niet onlogisch: op deze locaties is de grond ook het duurst.

Maar er is ook goed nieuws: bij 17 van de 102 geïnventariseerde locaties parkeert u gratis. Mensen die in de hoofdstad naar het ziekenhuis moeten, doen er echter goed aan het OV of de fiets te nemen, indien mogelijk. Eerder dit jaar kwam seniorenorganisatie KBO-PCOB al in het geweer tegen de hoge parkeerkosten bij ziekenhuizen, met deze nieuwe publicatie zal dat vuurtje ook weer aangewakkerd worden.