Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

Van de 678 mensen die vorig jaar in het verkeer om het leven kwamen, stierven er 178 op kruispunten. Dit is meer dan een kwart van alle slachtoffers. In 2016 lag dit aantal nog onder de 150.

Ongeluk kruispunt

Bovenstaande blijkt uit een groot onderzoek van RTL Nieuws, dat de data van politie en Rijkswaterstaat over de laatste drie jaar analyseerde. Bij ongelukken op kruisingen zijn vooral fietsers het haasje, want: zwakkere verkeersdeelnemers.

RTL telt jaarlijks zo'n 20.000 ongelukken op kruispunten, waarbij slechts 4.000 zonder letsel aflopen. In de overige 16.000 gevallen zijn er gewonden te bertreuren. Tussen 2016 en 2018 vielen 476 doden op kruispunten. Als we het per jaar afzetten tegen het totale aantal verkeersslachtoffers, komen we op de volgende data:

We begrijpen dat RTL liever absolute aantallen gebruikt dan percentages, dat draagt de boodschap wat beter. Echter, ook in relatieve zin zien we een stijging in het aantal dodelijke ongelukken. Hiermee zijn kruispunten, naast 'onveilige' provinciale wegen de komende jaren absoluut het zorgenkindje van de beleidsmakers.

Verklaringen

Naar verklaringen voor de stijging is het gissen. RTL laat hoogleraar Bert van Wee (transportbeleid, TU Delft) leeglopen: "Het is zo groot, dat we denken dat het niet meer alleen door toeval kan worden verklaard. Dus er moet iets aan de hand zijn." Een beetje een opgeblazen conclusie: om een dergelijke stelling te poneren moet je a) een langere periode bestuderen en b) over spectaculairdere cijfers beschikken. Tussen '17 en '18 bedroeg de stijging van het aandeel in de totale slachtoffers minder dan een procent.

Van Wee vervolgt: "Als je de snelheid van het verkeer naar beneden kan brengen, zie je dat er veel minder dodelijke ongevallen zijn." Wellicht. Iedereen weet dat het niet slim is om met 50+ km/u over een druk kruispunt te knallen, maar aan de andere kant: ongelukken waarbij afslaand verkeer een fietser op een fietspad schept ga je daarmee niet voorkomen. Dat blijft een kwestie van gewoon uit de doppen kijken, en niet afgeleid zijn, door -zeg- een smartphone.

U vindt het artikel van RTL, met ook een uitsplitsing naar provincies, hier.