Alleen de koning kan blokkeeractie A10 voorkomen 

Jawel, er is een nieuw anti-brandstof protest in de maak voor de A10 Amsterdam. De milieumaffia heeft dit keer echter een bijzondere eis: een briefje van de koning zou de blokkeeractie namelijk kunnen voorkomen. 

Alleen de koning kan blokkeeractie A10 voorkomen 

Hippies op de snelweg zijn inmiddels een net zo vaak voorkomend gezicht als files op de A27. Vorig jaar was de A12 bij Den Haag maandenlang het toneel van een klimaatprotest, waarna de aandacht verschoof naar de ringweg A10 Amsterdam.

Bij die tweede locatie duurde de bezetting veel korter, maar de weg is binnenkort opnieuw aan de beurt. Milieumafkezen Extinction Rebellion willen de boel op Koningsdag namelijk opnieuw plat gaan leggen.

Anti-ING

Het doel van het derde protest op de A10 is onveranderd gebleven. Net als in november vorig jaar richt XR de pijlen op ING. De groep eist dat de bank stopt met het financieren van de fossiele industrie.

Het imposante oude hoofdkantoor van ING naast de A10 (dat nu een gedeelde private kantoorruimte is) is uiteraard de ideale achtergrond voor de demonstratie.

Steun van de koning

Volgens XR hoeft het echter allemaal niet zo ver te komen. In een persbericht (waarin vooral wordt geklaagd over levensgevaarlijke klimaatverandering en overdreven politie-inzet) stelt een woordvoerder dat een steunbetuiging van Wim-Lex afdoende is om de blokkade van de A10 een halt toe te roepen. Althans, voorlopig. Verder dan uitstellen tot na Koningsdag wil de groep niet gaan:

"Ter ere van Koningsdag vragen wij Koning Willem-Alexander zich uit te spreken tegen fossiele financiering. Nederland is een van de landen die wereldwijd het meest hebben bijgedragen aan de klimaat- en ecologische crisis en het Koningshuis is daar medeverantwoordelijk voor. Als de koning zich uitspreekt zullen we zeker overwegen de blokkade uit te stellen."

Het koningshuis heeft nog niet gereageerd op de eisen van Extinction Rebellion. Vanwege de hoge druk op politiediensten tijdens Koningsdag is het zaak dat er snel ingegrepen wordt, nog voordat de blokkeeractie van start kan gaan. Met de eerdere protesten in het achterhoofd zal daar echter weinig van terechtkomen. De A10 kun je op 27 april dus maar beter vermijden.

Nieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst, NL Beeld / Abaca Press