Lexus UX 300e Electric is eerste Lexus met alleen batterijen

Al jaren zijn Toyota en Lexus ervan overtuigd dat de wereld het beste af is met hybride- en waterstofaangedreven wagens. De liefde voor geld verdienen gaat echter boven de liefde voor techniek en dus zijn de Japanners overstag: ook batterijen hebben toekomst. Dit is de Lexus UX 300e Electric.

Lexus UX 300e Electric

Halverwege 2020 krijgt de Europese elektrokoper een nieuwe keuze boven het al exploderende gamma van batterijmobielen. Lexus komt dan met de Lexus UX 300e Electric, de eerste volledig elektrisch rijdende auto van het Japanse oppermerk van Toyota. De UX staat uiteraard op dezelfde basis als de Lexus UX 250h Hybrid die we al een tijdje kennen. Echter heeft dit model het hybridesysteem met verbrandingsmotor overboord gegooid en vervangen door een elektromotor en een zwik accu's.

De elektromotor is 204 pk sterk en het batterijenpakket is 54,3 kWh groot. Dat moet de auto volgens de NEDC 400 kilometer ver kunnen brengen. Waar de originele UX volgens Lexus al een enorm hoge carrosseriestijfheid bezat is de elektrische variant nog steviger. Dat komt doordat tussen de voor en achterwielen het hele accupakket zit ingebouwd.

Om ervoor te zorgen dat de auto binnenin helemaal stil is, heeft Lexus de onderkant van de auto en ook de wielen extra aerodynamisch vormgegeven. Met het wegvallen van de verbrandingsmotor is het in de auto al stil, waardoor juist dat soort geluid op gaat vallen en irriteren.

Zoals gezegd komt de auto in de loop van 2020 naar Nederland. Lexus heeft nog niet bepaald wat de prijs van de UX 300e Electric gaat worden.