Boete voor Zandvoort wegens beschermen natuur

Milieuorganisaties hebben het bestuur in Nederland overgenomen van democratisch gekozen overheid, zo lijkt het wel. De dwangsom die het circuit van Zandvoort opgelegd heeft gekregen bewijst dat vandaag. De bouwers van het circuit krijgen boete wegens het doen van een aanpassing die de natuur helpt.

Zandvoort

Het verbouwen van het circuit tot een volwaardig Formule 1-circuit gaat met ups en downs. Van de week was er een duidelijke up te zien toen de organisatie van de Dutch GP trots kon laten zien wat ze allemaal aan het doen zijn om de baan mooi en bruikbaar te maken.

Vandaag is er weer een down, want de Provincie Noord-Holland heeft een dwangsom van €10.000 opgelegd. Het circuit het namelijk een duin beschadigd bij de verbouwing. Schande natuurlijk en duinen moeten mooi blijven enzo.

Maar dan lezen we even verder in de beschikking van de provincie. Daarvan zakt dan weer onze broek af: om te voorkomen dat de beschermde rugstreeppad op het terrein van het circuit doodgereden zal worden, zijn paddenschermen geplaatst. 

Nu vraagt u zich af waarschijnlijk waarom de vorige alinea niet verder doorloopt. Dat komt omdat er geen extra tekst is: het plaatsen van de schermen ís de beschadiging. Dus het slaan van een paar houten paaltjes met een stuk folie ertussen om te voorkomen dat zielige beestjes doodgaan is ook al een inbreuk op de natuur. Kom op zeg. Gelukkig heeft het circuit tot 1 april om de boel weer in de originele toestand terug te brengen (lees: de paaltjes uit de grond te trekken). En aangezien de bouwwerkzaamheden begin maart afgerond moeten zijn, is dat ruim op tijd.

Formule 1
  • M. Goes