Hoera! Formule 1 bestaat 70 jaar. Of toch niet?

De Formule 1 is een mondiaal sportspektakel dat met veel belangen rekening moet houden. Daardoor is het een soort van juridische molen, waar je af en toe moe van wordt. Neem de verjaardag van de klasse, is die nou dit jaar of vorig jaar. Het ligt aan de bewoording.

F1 70

Vandaag onthulde Formula One Management (FOM) het logo voor seizoen 2020. Het is een bijzonder seizoen omdat de klasse erin zijn zeventigste verjaardag viert. En daar begint het meteen al met de moeilijkheden. De verjaardag wordt gevierd want dit is het "Seventieth Anniversary Season" en niet het "Seventieth Season".

Zelfs het vieren van een feestje is een juridische aangelegenheid. Critici menen dat FOM het zeventigste seizoen had moeten vieren en niet het 'seizoen van de zeventigste verjaardag'. Het eerste Formule 1-seizoen begon in 1950, waardoor vorige seizoen officieel het zeventigste seizoen was. FOM viert komend jaar echter het zogenaamde seizoen van de zeventigste verjaardag. Het is natuurlijk om het even, want vorig jaar werd ook de 1000e Formule 1-race gevierd, en dat was niet de 1000e Formule 1 Grand Prix, omdat er ooit ook een aantal races die geen Grand Prix waren (zoals de Indy 500) meetelden in de Formule 1.

Nu is het jaar van de zeventigste verjaardagsviering aangebroken en dat is niet helemaal raar. Vergelijkt u het met uzelf. In uw eerste levensjaar was u nul jaar oud. Aan het eind van dat jaar vierde u uw eerste verjaardag en begon uw tweede levensjaar, waarin u één was. Nu begint de Formule 1 met de viering van de zeventigste verjaardag aan het einde van het zeventigste seizoen en is het komende seizoen dus het hele jaar zeventig jaar oud.

Het blijft een marginaal verschil en kom op: de FOM is gewoon zelf bezig met slingers op te hangen. Dat is gezellig, en het maakt de terugkeer van de Grote Prijs van Nederland/Dutch GP in Zandvoort alleen maar feestelijker. Nu nog Max Verstappen op het hoogste treetje van het podium.