Wat(erstof)? Frans Timmersmans zegt iets zinvols

Iedereen kent Frans Timmersmans, de Europese klimaattsaar, van zijn biljoenenproject voor het milieu. Gelukkig bestaat niet dat hele project uit stomme windmolens en biomassacentrales, hij wil ook iets zinvols doen: inzetten op waterstof.

Frans Timmermans

In een interview met het Duitse Handelsblatt heeft Frans Timmermans onlangs uit de doeken gedaan wat hij met Europa van plan is. Er moet een milieugrens om het continent van 28 27 lidstaten komen te staan. Daarmee wordt moet worden voorkomen dat industrie in de EU last krijgt van de strenge milieuregels in de Unie. Voorwaar niet eens een debiel plan. Als de inkomsten van de tariefmuur maar worden ingezet om de industrie ook verder te ondersteunen in het exporteren van hun duurdere, maar milieuvriendelijkere producten.

Laten we echter niet teveel op de planeconomie-toer gaan op deze autowebsite en ons even concentreren op de mobiliteitsvragen. Ook daar heeft Timmerfrans ideeën over en alweer kunnen we schuchter een beetje knikken. Frans wil namelijk waterstof. En dat willen wij ook! Waterstof is cool, waterstof is licht en waterstof is heel snel te tanken. Het is alleen nogal vluchtig en momenteel vrij lastig te creëren. Dat is nog een uitdaging.

"Europa kan met een waterstofgebaseerde economie wereldwijd aanvoerder worden," aldus Timmermans. Dat klopt, al loopt Japan momenteel nogal een stuk voor. Volgens Frans is de Europese infrastructuur voor waterstof al goeddeels klaar en loopt het handelsblok daarom voor.

Om even kort door de bocht te gaan: waterstofauto's zijn elektrische auto's. In tegenstelling tot de batterijvarianten zijn de auto's echter lichter omdat ze geen enorme pakketten batterijen hoeven mee te zeulen. In het kader van de efficiency is dat dus een handigere oplossing. Het is ook de oplossing waaraan de Europese autofabrikanten al decennia werkten voordat Elon Musk ineens bepaalde dat batterijen de oplossing waren (en daar een idioot succes mee behaalde).