Opgelet: 100 km/u gaat in bij plaatsing bord, niet 16 maart

Automobilisten opgelet! Vanaf 16 maart moeten we verplicht 100 rijden op de snelweg. Maar nu blijkt dat die regel soms al eerder ingaat!

Maximumsnelheid

100 km/u op snelweg

Vanaf 16 maart mogen we overdag maximaal 100 km per uur rijden op de snelweg, in plaats van 130. Je zou dus ook denken dat die regel pas vanaf 16 maart van kracht is, en er pas ná die datum boetes uitgeschreven worden voor mensen die toch nog 130 rijden. Maar niets is minder waar: de regel gaat in zodra de borden onthuld zijn. En dat gebeurt vanaf de nacht van 12 op 13 maart.

Rijkswaterstaat

Op dit moment is Rijkswaterstaat al bezig met het plaatsen van de borden. Vanaf de nacht van 12 op 13 maart worden de eerste borden onthuld. En daar zit hem dus de crux: vanaf dat de borden onthuld zijn (zichtbaar op de weg) gaat de regel in. Net zoals nu het geval is: kom je een bord met 100 tegen, dan rij je vanaf daar 100 km/u. 

Verwarrend

Echter is het voor sommige automobilisten wellicht verwarrend: op 13 maart staat het bord met 100 km/u al zichtbaar op hun vertrouwde stuk snelweg, waar ze voorheen elke dag 130 km/u mochten rijden. Velen zullen gewoon netjes het bord opvolgen, maar een enkeling zal (met de datum van 16 maart in het achterhoofd) denken: 'Oh, dat bord staat er alvast, maar de regel gaat pas ín op 16 maart'. En dus wellicht nog 130 km/u per uur rijden.

Boetes zodra bord zichtbaar is

Daarom waarschuwt minister Ferd Grapperhaus alle automobilisten: 'De borden zijn leidend. Zodra ergens een bord staat, dan zal de politie dat handhaven." Zo is dat nu eenmaal in de verkeerswet geregeld, aldus de minister. Dat betekent dus ook dat iedereen die voor 16 maart 130 rijdt op een plek waar al een bord met 100 km/u staat, gewoon op de bon gaat. Ergens logisch, zo werkt het nou eenmaal met verkeersborden: die moet je opvolgen. Maar om in die drie dagen gelijk al met dikke boetes te gaan strooien, terwijl het nog niet per se in ieders systeem zit, is wellicht een beetje kinderachtig.

Kinderachtig

Dat vindt PVV-Kamerlid Roy van Aalst ook. Hij vindt dat een te strenge aanpak, omdat 16 maart is gecommuniceerd. Hij vroeg Grapperhaus of er die eerste dagen niet wat soepeler met de regels om kon worden gesprongen: "Het zou toch wel kinderachtig zijn om mensen dan al de dag ervoor keihard op de bon te slingeren." Maar Grapperhaus gaf geen duimbreed toe: "Wij handhaven altijd. Op die 100 kilometer worden gewoon alle handhavingsmiddelen ingezet." De borden zijn dus leidend, en ook voor 16 maart ga je bij overtreding dus gewoon op de bon.

Nieuws
  • Panorama
  • ANP