Clickbait-alarm: Auto's worden 50% goedkoper [ONZIN]

Volgens het AD worden auto's in de aftermath van de coronacrisis straks de helft goedkoper. Daarvoor wijst de krant naar Duitse experts. Maar is het wel waar? Nee, natuurlijk niet: dan zouden ze onder de kostprijs verkocht worden. Jammer maar helaas.

Autotrailer

Vanmorgen pakt het AD uit met een verhaal dat auto's na de coronacrisis plotseling de helft goedkoper kunnen worden. Dat zouden Duitse experts zeggen. Maar het bewijs haalt de krant vervolgens van een Zwitserse universiteit. Daar begint het al te rammelen. Is dit niet gewoon een enorm stuk clickbait? Ja, eigenlijk wel. Hier de factcheck.

Duitsland

Volgens de door het AD aangehaalde "Duitse expert" Ferdinand Dudenhöffer van de Zwitserse universiteit van St. Gallen liggen er mooie deals in het verschiet. Doordat alle dealers gesloten zijn blijven zij met hun voorraadauto's zitten. In Duitsland moeten veel dealers die auto's verplicht afnemen, maar die auto's worden niet verkocht. "Kortingen tot 50 procent zijn niet ondenkbaar," schrijft de krant over uit weekblad Focus.

In Nederland zitten we niet met die enorme voorraden bij dealers. Iedereen wil zijn auto toch het liefste zelf samenstellen. Ongetwijfeld krijgen we leuke dealtjes op de auto's die op de parkeerterreinen bij de dealers staan, maar die zullen toch ook gewoon geld moeten verdienen aan de verkoop van hun voorraad.

Daarnaast hebben we in Nederland te maken met de BPM die alles in de war schopt. Dus een auto die in Duitsland ineens de helft kost, krijgt hier nog steeds een trap na. De berekening gaat uit van de Nederlandse standaardprijs, dus een goedkopertje uit Duitsland krijgt alsnog een dikke extra op de prijs.

Faillissementen

De kans op faillissementen is de komende periode natuurlijk wel groot. Zeker als de (intelligente) lockdown nog een tijdje door blijft gaan. Honderdduizenden werklozen geven geen geld uit en dan valt een nog groter deel van het kaartenhuis in elkaar. Dan kunnen uiteraard grote partijen tweedehandsjes op de markt komen: denk aan de leasevloot van een omgevallen bedrijf.

De kans is wél aannemelijk dat er veel betaalbare occasions op de markt gaan komen. Maar ook dat is geen zekerheid. Laten we dus niet denken dat we straks auto's voor de helft van het geld kunnen krijgen. Wie daar op gaat zitten wachten is onderdeel van het probleem: in een goede economie moet het geld rollen.