Beurswaakhond SEC trekt Elon Musk door drek: 'argumenten lachwekkend'

Ook al stuur je Caroline Tensen vijftig keer met een bloemetje langs: het gaat nooit meer goedkomen tussen Elon Musk en de SEC. Laatstgenoemde lacht de tech-miljardair nu openlijk uit om diens motivatie voor het versturen van een tweet.

Voor de buitenstaander is het over en weer tussen de SEC en Musk tegelijkertijd vermakelijk en ontzettend kinderachtig. Nadat Musk voor 40 miljoen dollar (waarvan 20 voor eigen rekening) het schip in ging na zijn tweets over het van de beurs halen van Tesla liet hij geen gelegenheid onbenut om de toezichthouder via het microblog de huid vol te schelden. Over en weer worden meer schoten afgevuurd dan in de Belgische loopgraven van weleer. 

Eigenlijk moet Musk elke tweet die hij verstuurt - en dat zijn er nogal wat - door een juridisch team laten uitkammen op koersgevoelige informatie, maar daar heeft de eigenzinnige topman helemaal geen trek in. Hij typeerde de eis eerder als een 'ongrondwettelijke machtsgreep', een omschrijving die door de SEC-advocaten als 'stunning' wordt omschreven.

"The pre-approval requirement was designed to protect against reckless conduct by Musk going forward. It is therefore stunning to learn that, at the time of filing of the [contempt] motion, Musk had not sought pre-approval for a single one of the numerous tweets about Tesla he published in the months since the court-ordered pre-approval policy went into effect." Daarnaast meldt de SEC dat Musk "[has] made no diligent or good faith effort to comply with the pre-approval provision of the court's order." De hele motivatie van Musk om er onwelgevallige tweets uit te knallen 'grenst aan het belachelijke', aldus de advocaten. Zodra hij een tweet naar zijn 25+ miljoen volgers wil versturen die niet over Manga of elfjesstof gaat, moet hij ermee langs zijn advocaten, vrijheid van meningsuiting of niet. En het bleef nog lang onrustig in het sprookjesbos...