'Verhouding Leclerc-Vettel heeft potentie uit de klauw te lopen'

Tijdens de GP van Singapore kon de hele wereld luisteren naar een mokkende Charles Leclerc, die door teamgenoot Vettel van zijn derde zege op rij werd afgehouden. Onenigheid binnen Ferrari? Wellicht, en zo niet, dan stookt Toto Wolff het vuurtje graag op.

Singapore Ferrari

Ferrari kent eigenlijk sinds het tijdperk Schumacher het systeem van een eerste en een tweede rijder. Twintig jaar werd met gedienstige adjudanten gereden, die altijd netjes plaats maakten voor de superster binnen het team: Irvine, Barrichello, Massa, Raikkonen. De komst van Charles Leclerc, gecombineerd met de tegenvallende resultaten van Sebastian Vettel dit jaar, zorgen ervoor dat de kaarten anders zijn geschud.

Uiteraard had Ferrari er rekening mee moeten houden dat het dit jaar anders zou gaan: anders haal je een talent als Charles Leclerc niet binnen. Maar het tempo waarin de Monegask zich ontwikkelt, zal ook intern verbazing wekken. Vettel was altijd de superster van het team, en moet dit ook wel zijn, want de Duitser drukt met zijn megasalaris teveel op de begroting om tweede viool te spelen. Echter: het geduld in Maranello is ook niet oneindig, en als (let wel: dit is een 'als'-scenario) Vettel na 2020 afzwaait, moet er wel Nachwuchs zijn.

Bahrein

Leclerc liet zich al snel gelden: in de tweede race van het jaar, in Bahrein, knalde hij Vettel op het rechte stuk voorbij en liet de Duitser voor de rest van de race achter zich. Iets dat we Barrichello bij Schumacher nooit hadden zien doen. Wel lekker trouwens, dat Ferrari zijn coureurs gewoon laat racen, terwijl Mercedes zich met Hamilton en Bottas juist in compleet tegenovergestelde richting ontwikkelt.

Inmiddels zijn we bij de situatie aangekomen dat Leclerc (200) meer kampioenschapspunten heeft dan Vettel (194), wat het Ferrari-team voor een extra dilemma stelt. Want wat doe je als je superster, die per jaar €35 miljoen opstrijkt, door een pitstrategie voor je sterkere rijder komt? Een rijder die bovendien van pole is gestart. Het antwoord van Ferrari was het enige juiste: gun Vettel zijn eerste overwinning sinds Spa 2018, en praat na de race met de mokkende Leclerc. Hierbij helpt het ongetwijfeld dat Vettels ego in de race ervoor op Monza niet te groot was om Leclerc naar de overwinning te helpen. Dat siert hem.

Stookto Wolff

Lang verhaal kort: er lijkt van onenigheid binnen Ferrari geen sprake, hoewel Leclerc wel steeds duidelijker zijn rol opeist, maar dat is gezien de omstandigheden niet vreemd. Toch is Toto Wolff is er als de kippen bij om de knuppel in het hoenderhok te gooien. In een wat doorzichtige poging onrust bij de concurrent te creëren, fluistert Wolff de autopers in het oor dat de situatie binnen de Ferrari 'de potentie heeft te escaleren'. En Toto kan het weten, want hij heeft Hamilton en Rosberg onder zijn hoede gehad. Wolff: 

"I think always two alphas competing for position has the potential for a rivalry, and an escalation within the team. On the positives, they [Leclerc and Vettel] keep taking points away from each other, which is an advantage, but I don't want to look at points at that stage. It's about optimising what we have, winning races and doing the best you can, and we didn't do that [in Singapore]."

Hij voegt eraan toe dat de dynamiek tussen Leclerc en Vettel in een explosieve rivaliteit kan ontaarden, maar dat is eigenlijk hetzelfde als zeggen dat Indianapolis een oval is. Twee sterke rijders botsen nou eenmaal wel eens, dat deden Ricciardo en Verstappen bij Red Bull ook zonder meer. Wolff heeft momenteel alleen wat makkelijker praten, omdat hij een super-compliant Bottas in het team heeft.