'Gebruik bestaande verkeerstoezichtcamera's om aso's te beboeten'

Het politieke proefballonnetjesseizoen is geopend. Nou ja, eigenlijk sluit dat nooit. Het CDA lanceert een plan om de toezichtcamera's boven de snelwegen te gebruiken om asociale weggebruikers aan te pakken. Want God verhoede dat je agenten laat surveilleren.

Snelweg

Het plannetje is afkomstig van CDA-politica Wytske de Pater Postma. Zij vindt het 'gek', dat op de vele kilometers snelweg die zijn afgedekt door camera's van Rijkswaterstaat, alleen de verkeersdrukte en ongevallen worden gemonitord. Je zou immers ook een poppetje in de controlekamer kunnen zetten, die nauwlettend meeschrijft bij elke bumperklever, rechtsinhaler of rode kruis-negeerder.

Momenteel ziet De Pater - lid van de partij der normen en waarden - dat de normen in het verkeer vervagen. Meer controle moet de zondaars weer in het gelid brengen. Gelukkig pleit ze niet alleen voor veilig vanaf een afstandje meekijken, ook moet er meer gehandhaafd worden. "Met een combinatie van 'staandehoudingen' door de politie en meer slimme camera's moet de pakkans worden vergroot", aldus Wietsepiets. "En dat is hard nodig."

Bij het negeren van rode kruizen kunnen we hier nog wel inkomen, dat is nog steeds schering en inslag. En als je weet dat de kans levensgroot is dat je er een flip voor in de bus krijgt, zal je nog wel een keer nadenken alvorens op een afgekruist weggedeelte te rijden. In theorie dan. Echter: het ware asociale gedrag moet je ter plekke de kop indrukken, met een agent van vlees en bloed, die een praatje maakt. Niet met een BOA die vanuit een kamertje ver weg driftig zit mee te pennen. Maar ja, zie die extra capaciteit maar eens vrij te maken...