Originele Toyota Supra Turbo uit Fast & Furious onder de hamer

Een van de twee Supra's waar Paul Walker persoonlijk in heeft gereden mag binnenkort het veilingblok op.

Originele Toyota Supra Turbo uit Fast & Furious onder de hamer

Over iets meer dan een maand is het alweer twintig jaar geleden dat The Fast & The Furious op het zilveren scherm verscheen. De film inspireerde een complete generatie met het idee dat een plastic bumperkit van de Halfords en een enorme uitlaat hun hatchbackje net zo snel zouden maken als elke supercar. Boven alles maakte F&F van de Toyota Supra een absolute legende. Voor de film was de auto een vergeten GT uit de '90s, maar dankzij Paul Walker en Vin Diesel was elke jonge autofan er vanaf dat punt van overtuigd dat het de beste auto ooit was.

Stuntauto's

Van auto's die je in films ziet bestaat er altijd meer dan één. Bij de opnames van F&F waren acht Supras betrokken, waarvan de twee mooiste gebruikt werden voor close-ups. De rest was veroordeeld tot stuntwerk. Dat gebeurde niet altijd met een stuntrijder: Paul Walker deed met alle liefde de simpelere, minder gevaarlijke scenes gewoon zelf.

De scene waarin Brian O'Conner een handrembochtje doet en bad guy Johnny Tran van zijn motor schiet was er zo één. En dat brengt ons bij een tweedehands Toyota Supra Turbo die binnenkort bij veilinghuis Barrett Jackson onder de hamer gaat.

Tweede leven

De Supra uit 1994 werd door de filmcrew aangeschaft in Arizona. Na de ombouw werd de auto gebruikt voor meerdere scenes met zowel shots van buiten als van binnen. Toen duidelijk werd dat de film een vervolg zou krijgen mocht de Toyota nog een keer opdraven. In de openingsscene van 2 Fast 2 Furious heeft de dan goudkleurige auto een prominente rol als rivaal van Paul Walker's legendarische Nissan Skyline R34 GT-R. Voor het spektakel werd de auto voorzien van een door propaan gevoede vlammenwerper in de uitlaat.

Automaat

Na de opnames van 2 Fast was de auto niet langer nodig en werd hij verkocht. Ergens tussen 2003 en 2021 werd de Supra half teruggebouwd naar het uiterlijk van de eerste film. Bijna twintig jaar na dato zoekt de iconische Toyota een nieuw baasje. De nieuwe eigenaar hoeft geen extreem getunede raket te verwachten: de Supra is onderhuids een volledig standaard Turbo model.

De legendarische 2JZ drieliter twin turbo zesinlijn levert dus nog gewoon de originele 320 pks. Zelf drie miljoen keer schakelen is er ook niet bij: de auto is namelijk uitgerust met een viertraps automaat. De houders voor de NOS-flessen zitten nog in de kofferbak, maar je mag ze zelf nog even aanschaffen.

More than you can afford, pal

De Supra is de eerste belangrijke F&F filmauto die te koop aangeboden wordt sinds 2015. Toen ging een soortgelijke stuntauto voor $185.000 naar een nieuwe eigenaar. Die auto had echter minder historie, geen turbo's en was niet bestuurd door Paul Walker. Naar verwachting gaat het Barrett Jackson exemplaar voor een veel hoger bedrag weg. Het veilinghuis hanteert echter geen bodemprijs. Tussen 17 en 19 juni zal de auto figureren op een veiling in Las Vegas. De advertentie bekijk je hier.

Craig Lieberman

Craig Lieberman was technisch coordinator voor de eerste drie F&F-films. In een gedetailleerde video legt hij het hoe, wat, waarom en wanneer van de aangeboden Toyota Supra Turbo precies uit.

Cargasm
  • Barrett Jackson
  • Craig Lieberman