Ze moeten kennelijk altijd iets te doen hebben bij de FIA. Na de controverse rond het zwakke rubber van Pirelli en de zogenaamd veel te flexibele vleugel van de Red Bull RB16B heeft de organisatie een nieuw probleem gevonden: de pitstops zijn te snel. Ja, dat lees je goed. Volgens de FIA is de huidige manier waarop pitstops worden uitgevoerd niet veilig genoeg. Vanaf de Grand Prix van Hongarije worden er daarom extra restricties vastgesteld.
Automatische wheelguns
De recordbrekende pitstops die met name Red Bull Racing weet te produceren zouden onnatuurlijk snel zijn. De FIA wil er onder andere zeker van zijn dat artikel 12.8.4 van het technische reglement nagevolgd wordt. Hierin is opgenomen dat de luchtsleutel niet met actieve sensoren bediend mag worden. Een systeem waarbij de wheelgun automatisch de moer erop draait is dus niet toegestaan.
Serieus probleem
Boven alles wil de organisatie de veiligheid garanderen. De FIA is van mening dat de huidige manier waarop pitstops uitgevoerd worden geen ruimte laat voor de monteurs om te controleren dat de wielen daadwerkelijk goed gemonteerd zijn. Er is bij een stop van 1.8 of 1.9 seconden dus een kans dat er een wiel af loopt.
Losse wielen hebben we de afgelopen jaren buiten de stunts van Haas om echter weinig gezien. Toch is de organisatie van mening dat het een serieus probleem is. Dat is op z'n zachtst gezegd vreemd te noemen: de FIA gaf de teams namelijk actief motivatie om sneller te worden met de DHL Fastest Pitstop Award.
Menselijke marges
Vanaf de Grand Prix van Hongarije zullen er daarom menselijk marges worden ingebouwd bij de pitstops. Dit zijn minimale tijden die moeten verstrijken voordat het team een actie onderneemt. Zo moet er tussen het moment dat de monteurs klaar zijn tot het signaal naar de jackman dat de auto omlaag kan minimaal 0.15 seconde zitten. Vervolgens moet het minimaal 0.2 seconde duren voordat de coureur het signaal krijgt dat hij weg kan rijden. Komt een team onder deze tijden, dan volgen er straffen. De nieuwe restricties zijn vergelijkbaar voor de marge die gebruikt wordt om een valse start te bepalen.
Red Bull's voordeel
Ondanks de op het oog nobele doel van de nieuwe regels roept de timing zo vlak na de Grand Prix van Frankrijk de nodige vragen op. Die zenuwslopende race werd uiteindelijk bepaald door een goede strategie en puik werk in de pits.
Onder de nieuwe restricties zullen recordbrekende pitstops echter niet langer mogelijk zijn. Vooralsnog treft dit vooral Red Bull, aangezien het potentiƫle voordeel tegenover de vaak tragere pitcrew van Mercedes verminderd wordt. De extra 3.5 tiende van een seconde zal de tijden van de twee rivalen in de basis een stuk dichter bij elkaar gaan brengen.
Na de uiteindelijk zinloze heksenjacht op flexi-vleugels lijkt de nieuwe focus op bliksemsnelle pitstops een tweede poging om de strijd vooraan tussen Red Bull en Mercedes spannend te houden. De teams hebben nog drie races om hun pitstop-procedures op de restricties aan te passen.
- Red Bull Content Pool, Mercedes Petronas F1