Lotus geeft voorproefje van elektrische SUVs en vierdeurs coupe

Het voormalige puristenmerk heeft een tijpe van de sluier gelicht van de elektrische toekomst. Naast de Evija hypercar zullen een nieuwe sportwagen,twee SUVs en een vierdeurs coupe komen te staan.

Lotus geeft voorproefje van elektrische SUVs en vierdeurs coupe

Elk zichzelf respecterend automerk gaat tegenwoordig vol voor elektrisch. Vooral grote concerns zoals VAG en Stellantis zetten flink in op accu's. Van de kleinere, puur sportieve merken verwacht je echter niet dat hoogtoerige viercilinders ingeruild worden voor volts.

Toch is Lotus Cars volledig verknocht aan de zero-emission toekomst. Kort na het presenteren van de Emira, de allerlaatste Lotus op dinosap, presenteert het merk een teaser voor vier nieuwe EV's.

Beste interpretatie

De elektrische revolutie werd in Hethel aangekondigd met de extreme 2000 pk sterke Evija, als rasechte hypercar waarschijnlijk de beste interpretatie van een elektrische Lotus. In samenwerking met Alpine komt er bovendien een elektrische opvolger voor de Emira.

Vision80

Vision80-strategie van Lotus bevat echter ook plannen voor machines waar wijlen Colin Chapman van zou gaan tollen in zijn graf. Naast de al langer bekende compacte SUV komt er namelijk een heuse fullsize stadstank van Lotus. De modellen worden geprofileerd als ‘premium lifestyle vehicles'. Juist ja. Naast de SUVs krijgen we bovendien te maken met een 'vierdeurs coupe'. De overdosis compromissen voor het ooit zo trotse en pure sportwagenmerk doet toch wel een beetje pijn,

Volgend jaar

De eerste telg van de verwarrende nieuwe drieling zal zich volgend jaar laten zien. De nog naamloze crossover krijgt naar verluidt 750 pk en een accupakket van tussen de 92 en 120 kwH. Afhankelijk van de uitvoering moet de wagen zo'n 580 kilometer ver komen en de sprint van nul naar honderd wordt geklaard in minder dan drie seconden. We gaan er vanuit dat de andere twee modellen vergelijkbare specs zullen meekrijgen. De vierdeurs coupe staat gepland voor 2026.

Vooruitgang

We zijn benieuwd hoe lang het zal duren voordat Mr. Chapman uit pure woede weer tot leven komt en de fabriek in puin slaat. Het zal het Chinese Geely als eigenaar van Lotus allemaal een worst zijn. Elektrisch is nu eenmaal waar het grote geld in zit en de 'vooruitgang' hou je niet tegen.

Elektrisch
  • Lotus Cars