Romain Grosjean terug bij Haas in nieuwe rol

De voormalig F1-coureur is door zijn oude team teruggehaald om een nieuwe rol te vervullen. Onder de vlag van zijn eigen R8G organisatie wordt de Zwitserse Fransman de nieuwe Haas rijdersmanager.

Romain Grosjean terug bij Haas in nieuwe rol

Razendsnel, maar minstens net zo grillig, dat is hoe we Romain Grosjean het beste kunnen omschrijven. In zijn vroege Lotus dagen was de Fransman regelmatig een kandidaat voor overwinningen. Helaas bleef daar in het hybride tijdperk weinig van over.

Na twee dramatische seizoenen met Lotus stapte Romain in 2016 over naar het toen veelbelovende Haas, maar het Amerikaanse team zakte na de regelwijzigingen van 2017 als een kaartenhuis in elkaar. Drie jaar ploeteren later kreeg Grosjean voor de Grand Prix van Portugal te horen dat zijn contract niet verlengd werd. Zijn veelbesproken crash tijdens de Grand Prix van Bahrein maakte aan zijn laatste seizoen helaas vroegtijdig een einde.

Rijdersmanager

Inmiddels heeft Romain een nieuw thuis gevonden in het Amerikaanse IndyCar, maar de Formule 1 heeft hem nog niet helemaal los gelaten. Naast de beloofde test met Mercedes is hij door zijn oude team namelijk aangesteld in een nieuwe rol binnen de sport.

Grosjean leent zich via zijn R8G Esports team aan het virtuele raceproject van Haas F1. Als rijdersmanager zal de F1-veteraan de drie jonge leden van het Uralkali Haas F1 Esports Team gaan ondersteunen.

Nederlands tintje

Het team neemt deel aan het officiële F1 Esports Series Pro Championship, een virtueel kampioenschap over twaalf Grand Prix. In tegenstelling tot het echte kampioenschap heeft Esports geen last van de pandemie, dus de circuits van China, Mexico en Brazilië staan gewoon op de kalender.

De lineup van het Amerikaanse raceteam heeft een Nederlands tintje. Naast de Duitser Cedric Thorbé (23) en de Fransman Samuel Libeert (28) vinden we namelijk de Nederlander Matthijs van Erven.

De 18-jarige is pas een jaar actief in de Esports wereld, maar maakt nu al indruk met zijn snelheid en aanpasbaarheid. Van Erven is de vierde Nederlander in F1 Esports naast Thijmen Schutte (17) van Alfa Romeo en Bono (ja echt!) Huls (27) en Jarno Opmeer (21) van Mercedes.

'Je hebt m'n nummer'

Op welke manier Grosjean zijn rol precies naast zijn IndyCar-verplichtingen precies zal gaan vervullen is niet bekend. In het persbericht meldt Romain dat de Esports coureurs hem in ieder geval altijd kunnen bellen voor advies:

"Ik weet dat de jongens hard gewerkt hebben om te proberen een hoger niveau te bereiken. Het is een kampioenschap met de beste teams en de beste rijders van over de hele wereld en je moet op de top van je kunnen zijn. De hoeveelheid druk waar ze onder zullen staan - het is een groot evenement met een groot publiek. Ze hebben allemaal mijn nummer en we kunnen eenvoudig dingen delen en uitwisselen. Ze weten dat ze vrij zijn om mij op elk tijdstip te bereiken en ik denk dat mijn ervaring en kennis over hoe je met die druk om moet gaan een sleutelrol zal spelen."

Op 13 oktober gaat het F1 Esports Series Pro Championship van start met - ironisch genoeg - de virtuele Grand Prix van Bahrein.

Formule 1
  • URALKALI Haas F1 Team