Kassa! Overheid gooit BPM vrolijk omhoog in 2022

Hoe zwaarder de motor, hoe zwaarder de belasting. Vanaf volgend jaar wordt je portemonnee nog lichter als je een grootverbruiker aanschaft.

Kassa! Overheid gooit BPM omhoog in 2022

Het 'ontmoedigen' van het rijden van vervuilende auto's is al decennia een stokpaardje van de Nederlandse overheid. Een van de grootste wapens is de BPM, een extra belasting die tegenwoordig berekend wordt op de CO2-uitstoot.

En dat leverde in het verleden al bizarre situaties op: voor een Subaru Impreza WRX STI was je een aantal jaren geleden zelfs méér kwijt aan belastingen dan aan de auto zelf. Het mag geen verrassing heten dat de auto niet meer te krijgen is in ons koude kikkerlandje. De BPM-terreur is echter nog niet over: in de aanloop naar de volledig elektrische toekomst moet het middel nog even extra uitgeknepen worden. Er moet natuurlijk wel iets over blijven om achterover te drukken.

Funauto's zoals de WRX STI werden vakkundig weggepest.

Schone auto's kosten geld

Het grote probleem van de regeling is dat de doelen langzamerhand bereikt worden. De afname van de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's zorgt ervoor dat er gewoonweg minder verdiend wordt met BPM-inkomsten.

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag daarom plannen gepresenteerd om het verlies voor de schatkist te gaan compenseren. De oplossing is simpel: de verschillende uitstootcategorieën worden meer beperkt en de BPM-boetes worden vrolijk hoger. Zo is bijvoorbeeld de dieseltoeslag gestegen van €83.59 per gram CO2 boven de 77 gram aangepast naar 86,67 per gram CO2 boven de 75 gram.

BPM 2021

BPM 2022

Goedkeuring

De plannen van het kabinet dat zichzelf ontslagen heeft en eigenlijk helemaal geen verregaande plannen mag maken zijn echter nog niet goedgekeurd. Het gaat hier nog om een voorlopig voorstel. Pas na goedkeuring van de Eerste en Tweede Kamer zullen de BPM-cijfers daadwerkelijk opgekrikt worden. De ingangsdatum staat gepland voor 1 januari 2022.

Aangezien de politiek niet schuwt voor het extra belasten van 'vervuilers' gaan we er vanuit dat er weinig tegenstand zal zijn tegen het voorstel. Je hebt dus nog tot volgend jaar om een nieuwe wagen aan te schaffen voordat deze honderden of zelfs duizenden euro's duurder wordt, afhankelijk van de brandstof en uitstoot. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke prijsverhogingen door de fabrikanten. We horen opperbelaster Frans Timmermans al meegenieten.

Nieuws
  • BMW, Subaru, Rijksoverheid