Mercedes domineert vochtige kwalificatie Turkije

Op een lichtelijk natgeregend Istanbul Park werd de spanning in het kampioenschap nogmaals verhoogd. Mercedes wist de sessie volledige te domineren, gevolgd op gepaste afstand door Max Verstappen.

Mercedes domineert vochtige kwalificatie Turkije

We hebben er even op moeten wachten, maar het is eindelijk zover: de kwalificatie voor de Grand Prix van Turkije op Istanbul Park. Als grootste discussiepunt voorafgaand aan het weekend geldt de tien plekken straf voor Lewis Hamilton na het wisselen van zijn verbrandingsmotor. Het weekend lijkt daarmee een omgekeerde Sochi te worden: Lewis zal vanaf de tweede helft van de grid de schade moeten zien te beperken ten opzichte van Verstappen.

Net als in Rusland werkt het weer in Turkije echter niet mee. Zowel vandaag als morgen is er een grote kans op regen voorspeld. Het water liet zich al zien in de derde vrije training van vanmorgen, waar Max Verstappen een mooie 360 liet zien. De opnieuw bewerkte baan heeft duidelijk meer tijd nodig om grip te leveren.

Hamilton en Mercedes zijn op de vrijdag en zaterdagmorgen dominant geweest, waardoor het er alle schijn van heeft dat Sir Lewis niet veel moeite zal hebben met zijn inhaalrace. Het is voor Verstappen dus cruciaal om vanaf pole position een gat te slaan. Maar dan moet hij die natuurlijk wel even binnenslepen.

Q1

De dreigende regen zorgt voor een flinke file in de pits. Iedereen wil een ronde zetten voordat het circuit overspoeld wordt. Zoals gewoonlijk zijn achterhoede teams Alfa Romeo en Williams als eerste buiten.

De lastige omstandigheden beginnen al snel hun tol te eisen. Meerdere coureurs hebben het moeilijk om hun auto's in het gareel te houden. Voor twee van hen gaat het dan ook mis: Yuki Tsunoda en Carlos Sainz vinden allebei het grind, terwijl Max Verstappen spint. Ondanks wat gesputter lijkt de baan echter te verbeteren. Een herhaling van het waterballet van FP3 lijkt niet waarschijnlijk.

Met iets meer dan elf minuten te gaan pakt Verstappen de snelste tijd. Hij zit echter niet lang aan de top: Hamilton snoept er op zijn tweede ronde bijna twee tienden vanaf. Ook Lewis moet zijn plek echter opgeven: Valtteri Bottas is zomaar zes tienden sneller. De Fin wordt op de voet gevolgd door Lando Norris en Max Verstappen. De regen wordt iets heviger, maar de baan blijft gewoon geschikt voor slicks.

Alonso, Leclerc en Russell weten Hamilton nog verder naar beneden te drukken. De Mercedes teamleider is op dat moment nog maar slechts zevende. Een snelste tijd voor Pierre Gasly en een verbetering van Leclerc maakt daar P8 van. Lando Norris meldt ondertussen dat de motregen erger wordt.

Vanaf een tiende plaats vraagt Hamilton om nog een ronde. Max Verstappen en Sergio Perez doen hetzelfde. Volgend Red Bull worden de omstandigheden alleen maar beter: de regen gaat juist wegtrekken.

Lewis Hamilton reageert door meteen de snelste ronde te rijden. In de herhaling zien we bovendien Nikita Mazepin zijn naam weer eens eer aandoen bij het uitkomen van bocht 1. Dan is het de beurt aan de beide Red Bulls. Verstappen gaat met een minimale marge naar de eerste tijd, terwijl Perez zich promoveert van P16 naar P4, op vier tienden van zijn teamgenoot.

Hamilton heeft het echter nog niet opgegeven: met anderhalve minuut te gaan gooit hij er nog een ronde achteraan. Met bijna een halve seconde ten opzichte van Verstappen gaat hij naar P1.

Terwijl Pierre Gasly zich naar de tweede tijd rijdt zien we opeens Max Verstappen naar beneden duikelen op het scorebord! Zijn ronde werd afgekeurd vanwege track limits. Even lijkt het erop dat de Nederlander in Q1 uitgeschakeld zal worden, maar hij herpakt zich met een tweede tijd op slechts 0.007 van Hamilton.

Achterin zijn er ook heldendaden te zien: op de een of andere manier weet Mick Schumacher zijn Haas naar een elfde tijd te slepen. Na verbeteringen van onder andere Carlos Sainz moet hij genoegen nemen met P14, maar voor het eerst in zijn carriere is de jonge Duitser toch mooi door naar Q2.

Er zit duidelijk nog een hoop snelheid in de continu verbeterende baan. Een van de coureurs die zich dat niet realiseerde is Daniel Ricciardo. De Australiรซr is slechts zestiende en mag al gaan douchen.

Afvallers: Ricciardo, Latifi, Giovinazzi, Raikkonen, Mazepin.

Q2

De beide Mercedessen trekken als eerste de baan op, gevolgd door Pierre Gasly's AlphaTauri. Ondanks de koude en nog altijd vochtige omstandigheden staat iedereen op de Medium band in voorbereiding op de race. Bottas zet de snelste ronde, terwijl Lewis Hamilton het duidelijk rustig aan doet op 5.5 seconden afstand.

Rustig is het niet bij Sergio Perez: hij gaat te vroeg op het gas in bocht 1 en eindigt na een overcorrectie rechtsaf in het grind. Gelukkig kan de Mexicaan zijn weg ongeschonden vervolgen.

Met negen minuten te gaan zet Max Verstappen zijn eerste echte snelle ronde. De Nederlander is ongeveer een tiende sneller dan Bottas, maar staat niet lang bovenaan. Sir Lewis pakt wederom vier tienden op de Red Bull. Achter Hamilton, Verstappen en Bottas is het Gasly, Tsunoda, Norris, Perez, Ocon, en Leclerc in de top tien.

Hamilton klaagt dat het te lang duurt om de banden op te warmen. Zoals we inmiddels van hem gewend zijn is hij ondanks het gezeur alsnog de snelste. Een verbetering van Valtteri onderstreept nog maar eens dat we hem niet serieus hoeven te nemen.

Serieus mis gaat het voor Charles Leclerc. De Ferrari kopman verliest in de laatste bocht de achterkant en staat zomaar met de neus de verkeerde kant op. Helaas voor hem is dat juist net voorbij pit entry, waardoor hij een extra ronde zal moeten rijden voordat hij een nieuwe set banden kan halen. Teamgenoot Carlos Sainz is al in de pits te vinden, want vanwege zijn power unit penalty heeft het geen zin om hem naar buiten te sturen.

Verstappen zet paarse sectoren, maar verknalt het door zich in bocht 11 te verremmen. Even later zien we Lance Stroll in het grind. Ferrari heeft Carlos Sainz ondertussen alsnog naar buiten gestuurd om Charles Leclerc een slipstream te geven. En dat werkt: Leclerc gaat naar P7.

'Mr. Saturday' George Russell heeft zijn dag niet. Op een snelle ronde raakt hij de auto kwijt in de laatste bocht. Russell weet de FW43B op te vangen, maar verlaat daarbij de baan. De tijd is daarmee waardeloos geworden.

Vooraan weet Max Verstappen zich alsnog te verbeteren, maar Valtteri Bottas vangt hem meteen op. De Nederlander blijft derde, op een zorgwekkende .650 van een seconde van Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen is ongenaakbaar op Istanbul Park.

Q3

Opnieuw leiden de Mercedessen de sessie, voor de Ferrari van Charles Leclerc. Max Verstappen is juist de laatste man op de baan, achter de Alpine van Fernando Alonso. De eerste vliegende ronde van de Schwarzpfeilen is vrijwel identiek: Bottas is 0.022 sneller dan Hamilton.

Max Verstappen is net als in Q2 derde, maar een stuk dichterbij dan eerder: .227 van een seconde. Daarbij ging de Nederlander ook nog eens te wijd in de laatste bocht. Volgens commentator Jenson Button liet hij daar nog een tiende liggen.

Verstappen is net als in Q2 derde naar de eerste run, maar heeft het gat mooi gedicht op slechts twee tienden van een seconde, Volgens Jenson Button was het foutje dat hij in de laatste bocht maakte bovendien nog een tiende waard. Het kan dus nog.

Na de eerste run trekt het complete veld weer de pits in, waardoor het circuit compleet leeg achtergelaten wordt. Daar maakt Hamilton dankbaar gebruik van door solo met een nieuwe set Softs onderweg te gaan.

Hamilton's strategie lijkt te werken, ondanks verkeer van auto's die na hem de pits uitkomen. Met twee paarse en een gele sector gaat hij naar de snelste tijd. Een 1:22.868 is meteen een nieuw baanrecord en de eerste tijd onder de 1:23 grens.

De pace van Lewis blijkt al snel te hoog gegrepen voor Verstappen, maar daar hoeft hij zich dan ook geen zorgen over te maken. P2 is al meer dan genoeg met de straf van Hamilton in het achterhoofd. Op zijn tweede run lijkt Max echter topsnelheid te missen. Misschien is er in de pits even wat meer downforce bij gedraaid. De truc werkt niet: Verstappen blijft derde achter Valtteri Bottas.

Met Wingman op pole en een extreem snelle Hamilton vanaf P10 is het cruciaal voor Max Verstappen om langs de Fin te komen bij de start. Bottas zal er alles aan doen om hem in de klauwen van de aanstormende Lewis te drijven, al hebben we in Rusland gezien hoe goed de Fin echt is in verdedigen. Bovendien zitten er tussen Hamilton en Verstappen nog twee Red Bull-machines. Een ding is zeker: we kunnen gaan uitkijken naar een prachtig tactisch steekspel morgenmiddag.

Resultaten

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team