Het grotendeels symbolische klimaatfeestje in Schotland lijkt toch wetgeving op te gaan leveren. Tijdens de COP26 rolde de Nederlandse delegatie namelijk een ambitieus plan uit: vanaf 2040 mogen nieuwe vrachtwagens en bussen niet langer door dieselmotoren aangedreven worden. Het initiatief werd in Glasgow voorgelegd door demissionair staatsecretaris van Infrastructuur en en Waterstaat Steven van Weyenberg. Het plan is onderdeel van het Nederlandse klimaatakkoord, dat zich richt op volledig emissieloos vervoer vanaf 2050.
Korte tijdlijn
Die tijdlijn lijkt bijzonder kort, maar volgens het Ministerie is tien jaar precies genoeg. Traditionele dieselvrachtwagens zijn na tien zomers namelijk gewoon verdwenen. De laatste generatie dieseltrucks zal dus tussen 2040 en 2050 de tijd krijgen om langzaam uit te sterven:
"Omdat vrachtwagens gemiddeld zo'n tien jaar rondrijden, is de overeenkomst een mooie stap om de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens en bussen wereldwijd naar nul te krijgen in 2050. De uitstoot van de transportsector wereldwijd is niet in lijn met de Parijsdoelen. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van de CO2-uitstoot en zo'n 70 procent van de stikstofuitstoot van al het wegverkeer wereldwijd en produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen."
Uit het oog...
De levensduur van tien jaar is echter niet mechanisch, maar commercieel. Na die periode gaan de vrachtwagens niet de shredder in, maar de grens over. Vervolgens blijven ze in minder bedeelde landen in bijvoorbeeld Afrika en Azië vrolijk verder vervuilen. Maar wat er buiten de grenzen gebeurt is natuurlijk helemaal niet belangrijk. Bovendien zullen die andere landen ook vanzelf overgaan op duurzame energie. Waarschijnlijk. Misschien. Ooit.
Brede steun
Het Nederlandse voorstel werd met veel enthousiasme ontvangen in Glasgow. Het Verenigd Koninkrijk, Finland, Uruguay, Turkije, Denemarken, Canada, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Chili, Luxemburg en Zwitserland tekenden meteen bij om het initiatief te steunen. Ook vanuit de commerciële sector kon het plan waarderen. Fabrikanten Volvo en Scania zetten hun handtekening samen met techbedrijf Siemens, distributiebedrijven UPS en Amazon en voedselproducent Unilever.
Van Weyenberg is blij met de steun en ziet een belangrijke rol weggelegd voor Nederland: "Het is belangrijk om daar samen met andere landen voor te gaan, zodat de markt zich sneller gaat ontwikkelen. [Nederlandse bedrijven zijn] goed in de bouw van uitstootvrije bussen en vrachtwagens"
Duurzaam is duur
Het initiatief hebben om te vergroenen is allemaal leuk en aardig, maar voor veel ondernemers is de overstap financieel nog niet te rijmen. Het aanbod van voertuigen met elektrische aandrijving of waterstofbrandstofcellen is beperkt, de techniek is vaak nog experimenteel en de aanschafprijzen zijn veel te hoog. Van Weyenberg is zich hiervan bewust en wil werken aan een subsidieregeling om de overstap makkelijker te gaan maken.
- Mercedes-Benz Trucks