Doe eens gek met deze E36 Compact V12

De oude 3-serie Compact is al een listige auto, maar het kan altijd gekker. Dit Noorse exemplaar heeft een heerlijke 5,6 liter V12 onder de kap.

Doe eens gek met deze E36 Compact V12

De E36 Compact is een beetje het ondergeschoven kindje van de familie. Terwijl de sedans en coupes niet aan te slepen zijn wordt het ingekorte model vaak over het hoofd gezien. Dat heeft zo z'n redenen: naast het ietwat ongemakkelijke ontwerp werd de Compact vooral als budget optie aangeboden, waardoor de smeuïge zescilinders een zeldzaamheid waren.

Bovendien was er geen echte M-variant en steunde het model nog op techniek van de E30. Om ruimte te creëren bij de afgeknipte kont werd de achterwielophanging van de voorganger gemonteerd. Dat gaf de Compact een nogal listig, overstuurd weggedrag. Leuk voor een middagje driften op een afgesloten parcours, maar een stuk minder aantrekkelijk voor de gemiddelde koper die gewoon naar z'n werk wil.

German muscle

De vorige eigenaar van dit zilvergrijze exemplaar uit het Noorse Skien had echter maling aan al die nadelen. Hij zag de Compact als de perfecte basis voor een heuse Duitse muscle car. Hij begon met een bescheiden 316i, maar gooide de viercilinder en bijbehorende versnellingsbak meteen bij het grofvuil.

In plaats daarvan installeerde hij de 5,6 liter V12 en handgeschakelde zesbak uit een 850 CSi. Daarmee ging de kleine Bimmer in één klap van 102 en 150 Nm naar 381 pk en 550 Nm. De swap werd zo professioneel gedaan dat het bijna niet te zien is. Volgens de advertentie is de S70B56 zelfs nog iets opgekieteld naar 400 pk.

M3-spec

De bouwer hield het gelukkig niet bij een simpele motorswap. De remmen, ophanging komen namelijk van een M3. Een echte traditionele muscle car is het dus niet.

De technische upgrades werden aangevuld met een nieuw interieur, waarbij het dashboard, de stoelen en de deurkaarten ook van een M3 geleend werden. Een dubbele uitlaat en replica Hartge-velgen maken het plaatje af.

Kopen in kronen

Zoals gezegd staat de ultieme driftmachine in Noorwegen, waardoor we even de rekenmachine moeten pakken. De BMW staat namelijk te koop voor 299.000 kronen. Dat lijkt schrikbarend veel, maar omgerekend is het slechts €29.349 euro. Als je denkt dat je het twaalfcilinder monster op de kan houden, dan is het toch een prima deal voor deze netjes afgewerkte Compact V12.

Cargasm
  • Sport Auto