Domenicali: 'Grote verschillen tussen teams verdwijnen snel in 2022'

Volgens het opperhoofd van de F1 hoeven we niet bang te zijn voor een nieuwe periode van extreme dominantie. De nieuwe reglementen zullen grote voordelen vrijwel meteen gladstrijken.

Domenicali: 'Grote verschillen tussen teams verdwijnen snel in 2022'

De Formule 1 staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Na vijf jaar met extreem lange en brede wagens vol minuscule vleugeltjes, geleiders, flicks, strakes en vinnetjes stapt de sport in 2022 over naar gladgestreken, bijzonder zware ground effect machines. Het hoofddoel van de nieuwe formule is om het fenomeen van de 'dirty air' weg te nemen, zodat de coureurs meer mogelijkheden tot inhalen voorgeschoteld krijgen.

Het uitbannen van de turbulente lucht is echter nog maar het begin. Volgens F1-CEO Stefano Domenicali dienen de bijzonder strenge reglementen ook en vooral om de dominantie van één of twee teams zo goed als onmogelijk te maken. Extreem lange succesperiodes zoals die van Ferrari, Red Bull en Mercedes zijn immers slecht voor de sport.

Presentatie van de dominante Red Bull RB9, 2013.

Doorbraken

Een grondig herzien reglement roept altijd de vraag op of een team onverwacht de overhand kan krijgen door een betere interpretatie van de regels. Zo zagen in 2009 vanuit het niets Brawn GP naar de top knallen met de innovatieve dubbele diffuser. In de kielzog van Brawn werkte Red Bull zich op van middenvelder naar een dominante kracht in de sport. Met name in 2011 en 2013 was Sebastian Vettel gewoonweg niet te stoppen.

Die hegemonie werd uiteindelijk doorbroken door de overstap naar V6 turbo-hybrides in 2014. Mercedes wist meteen met afstand de beste Power Unit neer te zetten, een voordeel dat door het eigenaardige tokensysteem tot op de dag van vandaag behouden is gebleven. In 2017 faalde de poging van de F1 om het onverslaanbare team op een zijspoor te zetten echter jammerlijk: Ferrari kwam dichterbij, maar was uiteindelijk geen partij voor de Silberpfeilen.

Gaten snel gedicht

Tegenover Autosport durfde Domenicali echter met zekerheid te zeggen dat er volgend jaar niemand er met het kampioenschap vandoor zal kunnen gaan. De nieuwe regels zijn zó beperkt en waterdicht geschreven dat de voordelen die door sommige teams behaald zullen worden eenvoudig gekopieerd zullen worden door de concurrentie. Ondanks het feit dat de succesvolle teams van 2021 extra beperkt worden door de regels rond de nieuwe budget cap voorziet Stefano geen problemen:

"Het is duidelijk dat, binnen de context van een seizoen dat begint met nieuwe reglementen en een budget cap, de verschillen tussen de auto's groter kunnen blijken te zijn dan mensen verwachten. Maar ik ben er net zo zeker van dat de beperkingen in de nieuwe reglementen zullen beteken dat als er zulke verschillen zijn, het gat [tussen de teams] sneller gedicht wordt."

2009

Domenicali weet maar al te goed hoe het is om de grip op de sport te verliezen. De Italiaan stond tussen 2008 en 2014 aan het roer bij Scuderia Ferrari. Door het intense gevecht met McLaren in 2008 besteedde het team te weinig aandacht aan de radicaal andere wagen voor 2009, waardoor Ferrari het nieuwe tijdperk in ging met een flinke achterstand. De ijzersterke vorm van vóór 2009 werd nooit meer behaald.

Stefano Domenicali, Christian Horner, Martin Whitmarsh, Monisha Kaltenborn en Ross Brawn, Montreal 2013.

Zwaktes aanpakken

Domenicali's opvolger Mattia Binotto is zich maar al te goed bewust van de fouten van het verleden. Hij is er dan ook niet zo zeker van dat het eenvoudig zal zijn om bij te blijven bij een team dat opeens een voordeel gevonden heeft. Binotto erkent dat het essentieel is om zwaktes die zich bij de eerste Grand Prix openbaren meteen aan te pakken:

"Het zou kunnen dat er een verschil is in competitiviteit tussen de auto's aan het begin van het seizoen, vanwege de manieren waarop elk team de regels en de oplossingen daarvoor geïnterpreteerd heeft. Ik denk dat het hier belangrijk is als Ferrari om het vermogen te hebben om zwaktes te begrijpen en ze heel snel aan te pakken."

"De reactie van het team zal beslissend zijn. We kunnen er niet zeker van zijn dat we vanaf het begin een competitieve auto hebben, want er is zo'n grote verandering van de regels. Maar het draait om het vermogen om het zo snel mogelijk aan te pakken"

Formule 1
  • Red Bull Content Pool