Alfa Romeo 4C krijgt tweede leven als Abarth

Voor het eerst in 50 jaar zal de Abarth-badge weer op een middenmotor sportwagen geplakt worden. De nieuwe Abarth 1000 SP zal de absolute topper van het merk worden.

Alfa Romeo 4C krijgt tweede leven als Abarth

Binnen de enorme portefeuille van het megalomane Stellantis concern is Abarth een vreemde eend in de bijt. Het merk van de als Italiaan genaturaliseerde Oostenrijker Carlo Abarth begon al in 1950 als fabriek voor racewagens en tuningsdelen.

De goede relatie met Fiat eindigde in 1971 met een overname, waarna het ooit zo trotse label verwaterde tot weinig meer dan een stickerpakketje. In 2007 werd Abarth heropgericht als eigen merk, maar de formule bleef hetzelfde: sportieve Fiats (en Mazda's) met schorpioen badges.

Nieuwe impuls

Inmiddels kan het modellenaanbod van Abarth echter wel een nieuwe impuls gebruiken. De Punto ging in 2018 al uit productie, en de 124 Spider is dit jaar ook aan zijn einde gekomen.

Zo zijn alleen de 500 en 500C overgebleven. Net zoals Lancia heeft Abarth dus alleen een kleine Panda-afgeleide in het gamma. Volgens Auto Italia Magazine komt daar binnenkort echter verandering in.

1000 SP

De Italiaanse publicatie heeft via Twitter vol trots aangekondigd dat de exotische 'Abarth 1000 SP' in productie zal gaan. Dan hebben we het echter niet over een volledig nieuwe auto.

De 1000 SP is namelijk een designstudie op basis van de Alfa Romeo 4C. Stellantis toonde de auto in oktober bij de Auto e Moto d’Epoca 2021 show in Padua. Het retro-ontwerp was een moderne interpretatie van de klassieke 1000 Sport Prototipo uit 1966, een destijds toonaangevend racertje met middenmotor.

Elk nadeel heb z'n voordeel

Abarth heeft een gelimiteerde run van vijf exemplaren gepland. Het lijkt misschien een groot risico om opeens een dure sportwagen aan te bieden onder een spookmerk, maar de investeringen van Stellantis zijn minimaal.

Door de slechte verkoopcijfers van de 4C waren er kennelijk genoeg chassis over om de 1000 SP mogelijk te maken. De Abarth zal mechanisch dan ook identiek zijn aan de Alfa. Wanneer de 1000 SP op de markt komt en hoeveel hij zal gaan kosten is nog niet bekend.

Nieuws
  • Stellantis Media